НАЧАЛО Други

Сериозен спад на вносът на петрол в Европа от Близкия изток

22.01.2024 21:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Сериозен спад на вносът на петрол в Европа от Близкия изток

Конфигурацията на световния пазар на фючърси за суров петрол тип Брент и на някои физически пазари в Европа и Африка показва свиване на предлагането, което отчасти се дължи на опасенията за забавяне на корабоплаването в Червено море, където корабите избягват района поради нападения с дронове и рекети.

Тези прекъсвания, най-значителните след Ковид пандемията, заедно с фактори като нарастващото търсене в Китай, засилиха конкуренцията за доставки на суров петрол, които заобикалят Суецкия канал.

Тази тенденция се наблюдава най-вече на европейските пазари. Пазарната структура на сорта Брент, който определя цените на близо 80% от търгувания в света петрол, демонстрира в петък най-силната си бича позиция от два месеца насам.

Танкерите, пренасочени от Червено море след неотдавнашните въздушни удари на Съединените щати и Обединеното кралство по цели в Йемен, допринесоха за това свиване на предлагането.

Продължаващият конфликт между Израел и Ивицата Газа накара бунтовниците от свързаната с Иран групировка, контролираща Северен Йемен, да предприемат нападения срещу кораби в Червено море. Като атакуват плавателни съдове, за които се предполага, че са свързани с Израел, тези бунтовници целят да окажат натиск върху Тел Авив да прекрати войната и да разреши доставката на хуманитарна помощ в ивицата Газа.

Действията на хутите са съсредоточени главно върху тесния проток Баб ал-Мандеб – важен проход, свързващ Аденския залив с Червено море, през който ежедневно преминават около 50 кораба към и от Суецкия канал – жизненоважен маршрут за световната търговия. Големите корабни компании преустановиха транзита в региона, като пренасочиха корабите около нос Добра надежда в Южна Африка, което доведе до повишаване на цените на превозите поради по-високите разходи за гориво, екипаж и застраховки.

Виктор Катона, водещ анализатор на суров петрол в Kpler, подчерта въздействието върху сорта Брент като най-засегнатия фючърсен договор по време на прекъсванията на работата на Червено море/Суецкия канал, което засяга особено силно европейските рафинерии.

Премията на първомесечния договор за Брент спрямо шестмесечния договор достигна в петък до $2.15 за барел, което е най-високата стойност от началото на ноември. Тази структура на изоставане предполага усещане за по-ограничено предлагане за незабавна доставка. Забележително е, че износът на суров петрол от Близкия изток за Европа е намалял почти наполовина – от 1.07 милиона барела дневно през октомври до около 570,000 барела дневно през декември.

Освен това повишеното търсене от страна на Китай и Индия на анголски суров петрол, който не преминава през Суецкия канал, за да достигне до Европа, ограничи наличните доставки.

Проблемите в търговията на Китай с Иран и намаленият индийски внос на руски суров петрол поради валутни проблеми се отразиха на световния петролен пазар. Русия се очертава като основен доставчик на суров петрол за Китай през 2023 г., изпреварвайки Саудитска Арабия, въпреки западните санкции заради руската инвазия в Украйна през 2022 г.

Миналата година Русия достави рекордните 107.02 милиона метрични тона суров петрол на Китай, изпреварвайки другите големи износители.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Тази държава отказва да се присъедини към съюза

Министерството на външните работи на Мексико наскоро отговори на спекулациите относно потенциалния интерес на страната относно присъединяване към групата БРИКС, която се състои от нововъзникващи икономики.

04.03.2024 20:20 2 мин. четене

5 акции, които да избягвате на фона на икономическото състояние на САЩ

Въпреки че в момента пазарите на акции в САЩ са на исторически високи нива, инвеститорите трябва да бъдат предпазливи.

04.03.2024 16:40 3 мин. четене

Икономиката на ОАЕ може драстично да се разрасне през 2024 година

Прогнозите са, че икономиката на Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще нарасне с 5% през 2024 г., което е значително увеличение спрямо отчетения през миналата година ръст от 3.4%.

04.03.2024 12:29 1 мин. четене

Ето какво мисли милиардерът Рей Далио за настоящия фондов пазар

Рей Далио, основателят на Bridgewater, наскоро сподели своята гледна точка за сегашното състояние на фондовия пазар, като посочи, че не смята, че той е в балон.

04.03.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.