НАЧАЛО Други

Сериозен спад на приходите от рансъмуер атаки

януари 23, 2023 11:24 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Сериозен спад на приходите от рансъмуер атаки

Приходите от криптовалути, получени чрез изнудване с рансъмуер атакаи през 2022 г. са намалели значително.

За сравнение през 2021 г. приходите генерирани чрез рансъмуер атаки са се равнявали на около $765.6 милиона. Днес те възлизат на $456.8 милиона – което е спад от 40.3%.

Тенденцията за намаляване на плащанията за откуп е ясна, както подчертава платформата за блокчейн данни Chainalysis в нов доклад. Все пак действителните общи суми вероятно са по-високи, тъй като много адреси на криптовалути, контролирани от злонамерените индивиди, все още не са идентифицирани в блокчейн мрежите и не са включени в данните на Chainalysis.

За съжаление, спадът в приходите не съответства на по-малък брой опити за атаки. Фирмата за киберсигурност Fortinet съобщава за повече от 10,000 уникални вида рансъмуер през първата половина на 2022 г., което е почти двойно повече от тези през предходните шест месеца.

Данните от веригата също така потвърдиха, че броят на активните видове рансъмуер се е увеличил драстично през последните години. Това вероятно се дължи на факта, че нападателите са се опитали да прикрият дейността си, използвайки различни видове. Поради това средната продължителност на живота на всеки вид е намаляла с повече от половина – до 70 дни през 2022 г.

Въпреки че активността на множество видове, според Chainalysis броят на лицата в екосистемата на рансъмуера вероятно е малък. Това е така, защото свързаните лица извършват атаки чрез множество видове рансъумер, създавайки илюзията за много различни нападатели, въпреки че използват повторно едни и същи адреси на портфейли.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Започна ли следващия бичи пазар?


В крайна сметка, според фирмата за блокчейн анализ, доказателствата сочат, че спадът в плащанията може да се дължи на това, че все повече жертви отказват да плащат откупите.

По отношение на прането на пари Chainalysis заяви, че повечето използващи този метод все по-често изпращат средствата на жертвите към основните, централизирани криптоборси.

Делът на средствата от рансъумер, насочени към такива платформи, се е увеличил до 48.3% през 2022 г. от 39.3% през 2021 г. В същото време тези, кото са изпратени към високорискови борси, са намалели до 6.7% от 10.9%. Прането на средства от рансъмуер чрез незаконни услуги като даркнет пазари също намаля, докато криптомиксерите, включително Tornado Cash, се оказаха по-популярни, като се увеличиха до 15% от 11.6%.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Сам Банкман-Фрийд отрича да се е опитвал да влияе на свидетели

Бившият главен изпълнителен директор на сриналата се криптоборса FTX, Сам Банкман-Фрийд отрича да се е опитвал да повлияе на потенциален свидетел.

януари 29, 2023 20:24 2 мин. четене

Гари Генслер коментира рисковете свързани с крипто инвестициите

Председателят на Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC) на САЩ Гари Генслeр публикува в Twitter дискусия между него и комисар на SEC, в която обсъждат рисковете от крипто инвестициите.

януари 29, 2023 18:00 2 мин. четене

Ето кои криптоборси подкрепят стабилната монета Djed

Базирани на Cardano децентрализирани борси обявиха подкрепата си за предстоящата стабилна монета Djed и придружаващия я управленски токен Shen.

януари 29, 2023 17:00 1 мин. четене

Блокчейн компанията Ripple има нов президент

Ripple назначи нов президент, тъй като се подготвя за решението по делото, заведено от Комисията за ценни книжа и борси (SEC) срещу блокчейн компанията.

януари 29, 2023 12:15 1 мин. четене