НАЧАЛО Други

Сериозен риск за тази валута ако продължи да се разраства войната в Близкия изток

октомври 21, 2023 20:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Сериозен риск за тази валута ако продължи да се разраства войната в Близкия изток

В Близкия изток се наблюдава тревожно нарастване на конфликтите, особено в ивицата Газа, което се характеризира със значително увеличаване на броя на жертвите.

Съобщава се за опустошителни експлозии в болница и в най-старата църква в Газа – “Свети Порфирий“. Това се отрази на световните пазари, като засегна суровините, златото, акциите и валутния пазар.

Критична загриженост предизвиква несигурното положение на Ливан. С потенциалната възможност конфликтът да се разпространи, Ливан, който вече е изправен пред предизвикателства, може да бъде въвлечен в него. Неотдавнашната размяна на огън от страна на Хизбула с израелските сили доведе до смъртта на петима души, а Близкоизточните авиолинии преместиха самолетите си в Турция в очакване на по-нататъшна ескалация.

Икономистите подчертават, че ако конфликтът се разпространи в Ливан, това би означавало икономическа катастрофа, особено за ливанската лира (LBP). Насер Саиди, бивш министър на икономиката, предупреди за бързо влошаване на икономическата ситуация поради кризата в сигурността и потенциалното разпространение на конфликта между Хамас и Израел.

Икономиката на Ливан вече е напрегната след неизпълнението на еврооблигации на стойност $31 милиарда през март 2020 г., съчетано със сериозни предизвикателства в банковия сектор.

В случай на участие на Ливан в конфликта между Израел и Хамас финансирането на последствията ще бъде изключително трудно, като се имат предвид намалените валутни резерви на централната банка – от $30 милиарда през 2018 г. те са намалели до $7 милиарда.

Ескалиращото напрежение вече се отразява на ливанския долар, като на 20 октомври щатският долар поскъпна от 14,995 на 15,027 ливански долара.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.