НАЧАЛО Други

Израел официално влезе в рецесия

октомври 21, 2023 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Израел официално влезе в рецесия

Израелските икономисти съобщават за значителен икономически спад, дължащ се на продължаващия конфликт с палестинските съпротивителни фракции.

The Marker“, известен израелски бизнес всекидневник, изтъкна влизането на страната във войната, като отбеляза пълното спиране на търговията. Израелската икономика претърпя сериозен удар поради операцията “Наводнение Ал-Акса“, като само през първия ден на конфликта загубите възлизат на $3 милиарда. Някои икономисти твърдят, че тази ситуация надхвърля икономическото въздействие на войната с Хизбула от 2006 г.

В доклада на “The Marker” допълнително се подчертава наближаващият край на втората седмица от войната, характеризираща се с практически застой в израелската търговия. Много предприятия се борят да се задържат на повърхността, опасяват се какво ще им донесе бъдещето и не са сигурни в потенциалните компенсации.

Базираната в САЩ компания за анализ на икономическия риск Moody’s постави висок рейтинг А1 на Израел – обикновено привлекателен за инвеститорите – на изчакване предвид настоящата криза.

Fitch Ratings също зае негативна позиция по отношение на икономическия статус на Израел, като по-рано през седмицата постави кредитния им рейтинг в списък за наблюдение.

Fitch Ratings сподели загриженост в изявление, като отбеляза, че макар и да не е основният сценарий, една мащабна ескалация може да доведе до значителни допълнителни военни разходи, широко разпространени инфраструктурни щети, трайна промяна в доверието на потребителите и инвеститорите и съответно до значително влошаване на кредитните показатели на Израел.

Забележително е, че нито една от големите агенции за икономически рейтинг не е понижавала досега рейтинга на Израел в резултат на война или световна икономическа криза. Тези понижения биха могли да усложнят бъдещата търговия на Израел. Лихвените проценти достигнаха най-високата си стойност от конфликта с Ливан през 2006 г. насам.

Според доклад на Bloomberg шекелът се нарежда сред най-слабо представящите се валути в света този месец, въпреки прилагането на спешен пакет от мерки за стимулиране на икономиката на стойност $45 милиарда. В опит да предотврати по-нататъшно обезценяване спрямо долара, Банката на Израел се освободи от $30 милиарда ара в чуждестранни резерви само два дни след началото на конфликта на 9 октомври.

Този ескалиращ икономически спад засилва вече съществуващите уязвимости в икономиката.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

декември 3, 2023 12:00 4 мин. четене

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.