НАЧАЛО Крипто Крими

SEC повдигна обвинения срещу участници в Понци схема за $300 милиона

август 2, 2022 10:26 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
SEC повдигна обвинения срещу участници в Понци схема за $300 милиона

Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC) повдигна обвинения на 11 души за участието им в създаването и популяризирането на крипто Понци схема на стойност $300 милиона.

SEC е арестувала замесените лица, които са успели да измамят и да съберат над $300 милиона от инвеститори от цял свят, включително от САЩ.

Обвинените лица включват основателите на схемата, наречена Forsage, за които се съобщава, че са жители на Русия, Индонезия и Република Грузия, както е посочено от SEC. Някои от другите лица, на които SEC е повдигнала обвинения, също са членове на голяма група за промотиране, наречена Crypto Crusaders.

SEC заявява, че схемата датира от 2020 г.

Въз основа на жалбата на SEC, Владимир Охотников, Джейн Доу (известна също като Лола Ферари), Михаил Сергеев и Сергей Маслаков стартират Forsage.io през януари 2020 г. Този уебсайт позволи на милиони инвеститори на дребно да извършват трансакции, използвайки смарт договори, които работеха на блокчейните на Етериум, Tron и Binance.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: CEO-то на Axie Infinity отрича да е местил $600 милиона по време на хака


От друга страна, за Forsage се твърди, че е работил повече от две години като пирамидална измама, при която инвеститорите са печелили пари, като са привличали други хора да се присъединят към плана. Като типичната Понци схема, Forsage, както се съобщава, е използвала средства от нови инвеститори, за да се разплати със стари инвеститори.

Както се твърди в жалбата, Forsage е измамна пирамидална схема, стартирана в голям мащаб и агресивно рекламирана на инвеститорите. Измамниците не могат да заобиколят федералните закони за ценните книжа, като фокусират схемите си върху смарт договори и блокчейн“, заяви Каролин Уелшънс, изпълняваща длъжността началник на отдела за криптоактиви и киберпространство на SEC.

Освен обичайните обвинения, основателите, заедно с други лица, са обвинени в нарушаване на разпоредбите за регистрация и борба с измамите на федералните закони за ценните книжа. Двама от обвиняемите обаче се съгласиха да уредят обвиненията и да спазят изискванията. Те обаче нито са признали, нито са отрекли обвиненията.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Крипто Крими Новини

Хакери отмъкнаха над половин милион в Етериум от Curve Finance

Атаките, насочени към блокчейн компании, не показват признаци на забавяне. Децентрализираната платформа за търговия Curve Finance потвърди съобщенията, че уебсайтът ѝ е претърпял фронтална атака във вторник.

август 10, 2022 12:31 1 мин. четене

Над $2 милиарда откраднати от хакове на блокчейн мостове през 2022 г.

Фирмата за блокчейн анализи Chainalysis твърди, че мостовете между различните вериги, които позволяват прехвърляне на активи между независими блокчейни, са сред протоколите с най-висок риск в блокчейн индустрията за измами и злонамерени личности.

август 9, 2022 19:56 1 мин. четене

Още един директор на BitMEX се призна за виновен

Грег Дуайър, бившият ръководител на отдела за бизнес развитие на BitMEX, е променил признанието си за виновен в наказателен процес, в който се твърди, че е нарушил Закона за банковата тайна, показват съдебни документи.

август 9, 2022 16:50 1 мин. четене

Крипто проект отмъкна $3.5 милиона от поддръжниците си

Новостартиралият Web3 проект Dragoma изглежда е бил обект на ‘rug-pull’ на приблизителна стойност $3.5 милиона, според данни на PeckShield.

август 8, 2022 14:57 1 мин. четене