НАЧАЛО Други

Саудитска Арабия търси да разшири влиянието си в световния петролен сектор

септември 27, 2023 11:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Саудитска Арабия търси да разшири влиянието си в световния петролен сектор

Неотдавнашният член на БРИКС, Саудитска Арабия, активно се стреми да придобие международни петролни и газови активи в Европа, Южна Америка и Африка.

Aramco, Националната петролна компания на Саудитска Арабия, постепенно разширява влиянието си в световния петролен сектор извън границите на кралството. Тази инициатива, която започна в по-малък мащаб през 2020 г., сега е готова за значителни придобивания.

През 2020 г. престолонаследникът принц Мохамед бин Салман свърза суверенния фонд на Саудитска Арабия, “Публичния инвестиционен фонд” (PIF), с Aramco. В резултат на това сега както вътрешни, така и външни източници на финансиране допринасят за оперативния паричен поток на Aramco и за начинанията за придобиване.

Най-важната световна петролна компания активно обмисля придобиването на активи в Европа, Африка и Латинска Америка, както съобщават от Oil Price. Тази потенциална експанзия в петролния сектор може допълнително да засили пазарното влияние на алианса БРИКС. Понастоящем БРИКС владее 42% от световните пазари на петрол и контролира 35% от производството на природен газ.

Интересът на Саудитска Арабия към придобиване на допълнителни активи в Европа би укрепил позициите на блока БРИКС. Този стратегически ход би могъл да окаже натиск върху развитите държави, като потенциално позволи на БРИКС да утвърди влиянието си върху търговските правила в сектора на нефта и природния газ.

Коалицията БРИКС активно се стреми към доминираща роля на световната финансова арена, особено по отношение на добива на нефт и газ. Наскоро Саудитска Арабия заяви готовността си да приема местни валути за търговия с петрол, наред с щатския долар. Ако развиващите се страни се насочат към използване на собствени валути за сделки с петрол, това може да доведе до намаляване на търсенето на щатския долар на международните пазари.

Като се има предвид, че повечето членове на БРИКС понастоящем изнасят петрол за западните държави, следващото десетилетие може да доведе до значителни промени. Тази промяна в глобалната финансова доминация може да доведе до преориентиране от Запада към Изтока и да възвести нов световен ред.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ скочи с още $240 милиарда – Робърт Кийосаки отправи предупреждение за икономиката

Робърт Кийосаки, известен с книгата си “Богат татко, беден татко”, подчерта неотложната заплаха от нарастващия американски дълг, който само през ноември е нараснал с $240 милиарда.

декември 10, 2023 18:00 1 мин. четене

10 американски милиардера, които станаха още по-богати през 2023 година

Богатството на милиардерите нарасна значително през тази година благодарение на процъфтяващия фондов пазар, който се характеризира с над 20-процентно увеличение на индекса S&P 500 и над 50-процентно увеличение на Nasdaq 100 от началото на годината.

декември 10, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа въвежда нови регулации за развитието на изкуствения интелект

Европейските законодатели постигнаха новаторско споразумение за регулиране на изкуствения интелект (AI), което проправя пътя за цялостен закон за AI в западните държави.

декември 10, 2023 16:00 2 мин. четене

БРИКС: Ето коя държава може да замести Аржентина като нов член на съюза

По време на годишната среща на върха на БРИКС 2023 алиансът обяви разширяване на дейността си с участието на шест държави. 

декември 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.