Home

Саудитска Арабия емитира облигации за $3 милиарда след тригодишно прекъсване

10.07.2024 10:30 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Саудитска Арабия емитира облигации за $3 милиарда след тригодишно прекъсване

След три години саудитският петролен гигант Aramco отново излезе на пазара на дългa, като планира да набере поне $3 милиарда чрез облигации с падеж след 10, 30 и 40 години.

Този ход идва в момент, когато предприятията от Персийския залив се възползват от благоприятните пазарни условия, като по-рано тази година Саудитска Арабия емитира облигации за $12 милиарда и сукук (вид облигация, която е в съответствие с ислямското религиозно право – шериат)  за $5 милиарда. За последен път Aramco емитира глобален дълг през 2021 г., набирайки $6 милиарда.

Aramco, основен източник на приходи за Саудитска Арабия, ще обяви $124.3 милиарда дивиденти за 2024 г., от които ще се възползват предимно саудитското правителство и неговият Фонд за публични инвестиции (PIF).

Неотдавна Aramco възложи договори за разширяване на газовия сектор на стойност $25 милиарда, закупи 10% дял в предприятието на Renault и Geely и се съгласи да закупи втечнен природен газ от Sempra.

Анализаторът Юсеф Хюсеини предполага, че продажбата на облигации показва продължаващата агресивна стратегия за придобиване на Aramco. Правителството на Саудитска Арабия, което притежава 81.5% от Aramco, наскоро набра $11.2 милиарда чрез продажба на акции, за да подкрепи своя план за икономическа диверсификация Vision 2030. PIF също така е набрал близо $8 милиарда от продажби на дълг.

Моника Малик, главен икономист в Abu Dhabi Commercial Bank, отбеляза, че значителните инвестиционни нужди на Саудитска Арабия продължават, като дълговите пазари помагат да се намали натискът върху вътрешното финансиране. Citi, Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan, Morgan Stanley и SNB Capital ще ръководят продажбата на облигации, а други банки ще бъдат съвместни пасивни посредници. 40-годишните облигации на Aramco ще бъдат вторите по продължителност след облигациите с падеж през 2070 г.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Лондонската борса и редица летища преустановиха работа поради проблеми с Microsoft

В петък поредица от технически неизправности предизвикаха смущения в услугите на авиокомпаниите, банките и Лондонската фондова борса, отбелязвайки необичайна поредица от сривове, които се разпространиха от САЩ до Азия след прекъсването на онлайн услугите, за което съобщи Microsoft Corp.

19.07.2024 12:41 1мин. четене

Meta и Apple спират AI разработките в ЕС поради регулаторни опасения

Meta, следвайки примера на Apple, реши да спре пускането на нови функции с изкуствен интелект (AI) в Европейския съюз (ЕС) заради регулаторна несигурност.

19.07.2024 9:00 1мин. четене

BlockFi започва да връща средства на клиенти чрез Coinbase

Изпадналият в несъстоятелност крипто заемодател BlockFi се подготвя да върне средствата на своите клиенти този месец, като Coinbase ще се заеме с разпределението.

19.07.2024 8:00 2мин. четене

САЩ трябва да изчакат по-дълго преди да редуцират лихвените проценти – МВФ

На 18 юли Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да запази основните си лихвени проценти непроменени, с което даде знак за пауза, насочена към преодоляване на продължаващите опасения за инфлацията.

19.07.2024 6:30 2мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.