НАЧАЛО Други

Саудитска Арабия увеличава цените на петрола за Азия

06.03.2024 15:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Саудитска Арабия увеличава цените на петрола за Азия

Саудитска Арабия повиши официалните продажни цени на суровия си петрол за азиатските купувачи след удължаването на споразумението на ОПЕК+ за намаляване на производството до края на първата половина на годината.

Според Reuters цената на основния сорт Arab Light в страната е повишена с $0.20 на барел спрямо средната за Оман/Дубай. Тази корекция означава, че доставките през април ще струват $1.70 за барел повече от средната стойност за Оман/Дубай, в сравнение с $1.50 за барел през този месец.

Едновременно с това Aramco понижи цените си за европейските купувачи с между $0.60 и $0.70 на барел, докато цените за продажби в САЩ останаха почти непроменени. Решението за повишаване на цените идва въпреки първоначалните очаквания в петролната индустрия, че Саудитска Арабия ще запази цените за април на същото ниво като тези през март.

Един от неназованите източници от сектора на добива и преработката предположи пред Reuters по-рано този месец, че решението може да е повлияно от структурата на пазара и продуктовите пукнатини, които не са се променили значително в сравнение с предходния месец. Освен това несигурността, свързана с доставките преминаващи през Червено море, може да подтикне Саудитска Арабия да се съсредоточи върху транспортирането на барели към Азия.

Наскоро ОПЕК+ се съгласи да удължи съкращенията на производството си, тъй като референтните цени продължиха да остават относително стабилни, главно поради очакванията за вяло нарастване на търсенето и увеличено предлагане от страна на производители извън ОПЕК, които потенциално биха могли да задоволят по-голямата част от новите потребности, очаквани за тази година.

Съществуват обаче различни мнения относно достатъчността на тези мерки. Някои от тях, включително EIA, очакват много по-слаб ръст на производството в САЩ, които често се посочват като пример за предлагане извън ОПЕК, което се очаква да задоволи допълнителното търсене.

Действителният темп на нарастване на търсенето през годината ще стане ясен едва по-късно, а някои анализатори не изключват възможността за дефицит на петролните пазари.

Въпреки тази несигурност повечето анализатори очакват цените на петрола да останат относително непроменени през годината, което се дължи на бавния икономически растеж, който обикновено намалява търсенето на петрол и газ.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Огромен ръст на крипто даренията за благотворителност

Крипто даренията трансформират американската филантропия: Над $2 милиарда са събрани през 2023 г., като 56% от водещите благотворителни организации приемат дигитални активи.

24.04.2024 10:12 2 мин. четене

БРИКС: Руски министър с важно съобщение за финансовото бъдеще на съюза

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков сподели в интервю, че страните от БРИКС обсъждат използването на трансакции със стабилни монети и на платформа за плащания в CBDC с цел подобряване на финансовата интеграция.

24.04.2024 7:00 1 мин. четене

БРИКС: Ще замени ли съюза долара с криптовалути?

Страните от БРИКС развиват смела програма за отказ от щатския долар в полза на единна криптовалута за международна търговия.

23.04.2024 16:00 2 мин. четене

Уличиха двама адвокати от SEC в неправомерни действия срещу крипто проект

Двама адвокати на Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) – Майкъл Уелш и Джоузеф Уоткинс – подадоха оставка след критики от страна на федерален съдия за работата им по крипто дело, свързано с платформата DEBT Box на Digital Licensing Inc.

23.04.2024 15:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.