НАЧАЛО Други

Саудитска Арабия и Русия продължават да контролират цените на петрола, въпреки войната в Близкия изток

октомври 12, 2023 17:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Саудитска Арабия и Русия продължават да контролират цените на петрола, въпреки войната в Близкия изток

Изглежда, че Русия и Саудитска Арабия са склонни да удължат споразумението си за поддържане на по-високи цени на петрола, като задържат на пазара 1% от световното търсене, както предложи Владимир Путин.

Руският президент заяви в сряда, че намаляването на доставките на петрол, наложено от Саудитска Арабия и Русия, вероятно ще продължи въпреки опасенията на пазара за конфликта между Израел и Хамас, който може да доведе до повишаване на цените на суровия петрол до $100 за барел.

Това повишение на световните цени на петрола би било значителна подкрепа за Русия, която преживя рязък спад в продажбите на газ за Европа след нахлуването си в Украйна миналата година. Очаква се скокът на цените на суровия петрол да постави предизвикателства и пред западните лидери, които се стремят да управляват инфлацията.

На конференция на индустрията в Москва Путин подчерта, че споразумението на Русия със Саудитска Арабия за ограничаване на доставките на петрол е “от решаващо значение за стабилността на петролния пазар и в крайна сметка за благосъстоянието на цялото човечество“.

Двата водещи световни износителя на петрол се събраха в сряда в Москва, за да обсъдят ситуацията на световния пазар след неочакваното нападение на бойци на Хамас срещу израелски цивилни през уикенда.

Заместник министър-председателят на Русия Александър Новак, главният петролен служител на Кремъл, и министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман проведоха дискусии в Москва преди конференцията “Руска енергийна седмица“.

Неочакваната атака на Хамас през изминалия уикенд предизвика рязък скок на световната референтна цена на петрола, в резултат на което тя се повиши с близо $4 за барел, или над 4%, достигайки $88. Търговците спекулираха, че по-широка ескалация на конфликта в целия Близък изток може да наруши доставките.

Магид Шенуда, заместник-изпълнителен директор на голямата фирма за търговия със суровини Mercuria, спомена на конференция на индустрията в Обединените арабски емирства в сряда, че цената на петрола може да достигне $100 за барел, ако ситуацията в Близкия изток се влоши допълнително.

Цените на суровия петрол вече се повишиха до $90 за барел миналия месец, след като водещите световни производители обявиха удължаване на координираните си съкращения на производството до декември с цел стабилизиране на цените.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

декември 3, 2023 12:00 4 мин. четене

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.