НАЧАЛО Други

Саудитска Арабия и Русия поддържат ограничението върху износа – цените на петролa вървят нагоре

ноември 7, 2023 16:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Саудитска Арабия и Русия поддържат ограничението върху износа – цените на петролa вървят нагоре

Цените на петрола отбелязаха леко повишение в понеделник, след като водещите износители Саудитска Арабия и Русия потвърдиха ангажимента си да запазят доброволното намаляване на доставките на петрол до края на годината.

Фючърсите на суровия петрол тип “Brent” се установиха на ниво $85.18 за барел, което представляваше повишение от 0.34%, а американският суров петрол тип “West Texas Intermediate” поскъпна до $80.82, което представляваше увеличение от 0.4%.

Саудитска Арабия потвърди, че ще поддържа допълнително доброволно намаление от 1 милион барела на ден през декември, като по този начин ще запази добива на ниво около 9 милиона барела на ден. По същия начин Русия обяви допълнително доброволно намаление от 300,000 барела на ден на износа си на суров петрол и нефт до края на декември. Този ход е насочен към свиване на пазарите и засилване на цените.

Според стратег на UBS, Джовани Стауново, съкращенията могат да продължат и през първото тримесечие на 2024 г. поради сезонните спадове в търсенето на петрол, продължаващите икономически тревоги и общата цел на производителите и ОПЕК+ да стабилизират и балансират петролния пазар.

Цените на петрола се възстановиха след спада от 6% на двата бенчмарка през предходната седмица, което се дължеше на отслабването на опасенията за предлагането, породени от напрежението в Близкия изток. По-слабият долар също изигра роля за повишаването на цените на петрола, тъй като намалената стойност на долара засилва търсенето на суровината от страна на притежателите на чуждестранна валута.

Въпреки това цените бяха повлияни от намаляването на пропускателната способност на суровия петрол в китайските и американските рафинерии. Китайските рафинерии свиха дейността си поради намаляващите маржове на печалба и недостига на квоти за износ. Същевременно американските рафинерии за суров петрол се очаква да намалят производството си след период на високи производствени темпове, продиктуван от слабите маржове на бензина и ремонтните дейности.

Главният икономист на Английската централна банка Хю Пил предложи потенциално понижение на лихвените проценти в средата на следващата година, което би могло да стимулира разходите и да засили търсенето на суров петрол.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

декември 3, 2023 12:00 4 мин. четене

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.