НАЧАЛО Други

Саудитска Арабия се присъедини към проекта на Китай за CBDC

08.06.2024 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Саудитска Арабия се присъедини към проекта на Китай за CBDC

Саудитска Арабия официално се присъедини към проекта mBridge - трансграничен експеримент за дигитална валута на централната банка (CBDC) за международна търговия, ръководен от Китай.

Съобщението, направено от Банката за международни разплащания (BIS), потвърждава участието на Саудитска Арабия като „пълноправен участник“ в инициативата.

Този ход е част от по-широката инициатива на Саудитска Арабия за модернизиране на платежните системи, което потенциално може да намали зависимостта от парите в брой и да проучи алтернативи на търговията с петрол, базирана на щатски долари. Проектът mBridge, стартирал през 2021 г., включва сътрудничество между централните банки на Китай, Тайланд, Хонконг и Обединените арабски емирства (ОАЕ) за модернизиране на плащанията и осигуряване на алтернативи на физическите пари в брой.

Според BIS проектът е достигнал фазата на „минимален жизнеспособен продукт“ и частните финансови компании са поканени да предложат нови решения за по-нататъшно развитие на платформата.

С присъединяването на Саудитска Арабия проектът набира скорост, превръщайки се в значимо постижение в сферата на трансграничните CBDC инициативи. Джош Липски, който управлява глобален CBDC тракер, подчерта значението на включването на Саудитска Арабия, като отбеляза, че то засилва потенциала на платформата за разширяване на сетълмента на стоки извън щатския долар.

Централната банка на Саудитска Арабия заяви, че оценява възможността за използване на CBDC на едро за засилване на трансграничните плащания и сетълмент между търговските банки. Този ход отразява нарастващия интерес и проучване на CBDC в световен мащаб, като много държави и валутни съюзи обмислят въвеждането им въпреки предизвикателствата при трансграничните движения.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Trezor представя новата си серия хардуерни портфейли

Компанията за крипто портфейли Trezor официално обяви стартирането на Trezor Expert – персонализирана индивидуална услуга.

14.06.2024 17:30 1 мин. четене

АСЕАН започва да страни от Китай и се насочва към САЩ

Според неотдавнашно проучване, износът на страните от ASEAN за САЩ е надминал този на Китай за първи път от шест тримесечия насам.

14.06.2024 17:00 1 мин. четене

Биткойн титанът MicroStrategy увеличи предлагането на акции до $700 милиона

MicroStrategy, най-големият притежател на Биткойн (BTC), обяви на 14 юни цената на конвертируемите първостепенни облигации с падеж 2032 г, които възлизат на обща стойност от $700 милиона, което е с $200 милиона повече от първоначално обявените стойности.

14.06.2024 16:00 1 мин. четене

OPEC може да започне да губи контрола върху глобалните пазари на петрол

Общото мнение на експертната общност е, че ОПЕК+ може да не успее да поддържа цените на петрола на пазара, като контролира производството си, тъй като Международната агенция по енергетика (IEA) прогнозира завишено световното предлагане.

14.06.2024 14:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.