НАЧАЛО Други

Китай иска да създаде социалистическа пазарна икономика

07.06.2024 13:30 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Китай иска да създаде социалистическа пазарна икономика

В Пекин приключи седмата сесия на висшия политически консултативен орган на Китай, която беше посветена на изграждането на социалистическа висша пазарна икономика.

По време на сесията Националният комитет на 14-ата Китайска народна политическа консултативна конференция (КНПКК) обсъди ориентираните към пазара реформи, върховенството на закона, финансовите и данъчните реформи, технологичните иновации и подкрепата за частния сектор.

Уан Хунин, председател на Националния комитет на КНПКК, подчерта ролята на конференцията за насърчаване на китайската модернизация и социалистическата висша пазарна икономика.

Експертите отбелязаха, че последните икономически данни и политики показват, че Китай е на път да постигне целите си за растеж и развитие, въпреки външните усложнения.

Сесията включваше лекция за китайската индустрия за чипове, изнесена от Ин Шуи от университета Цинхуа. Членовете подчертаха необходимостта от задълбочаване на пазарните реформи, утвърждаване на върховенството на закона,, подобряване на социалистическата пазарна икономика и засилване на технологичните иновации и развиването на таланти.

Икономиката на Китай показа силни признаци на възстановяване, като през първото тримесечие БВП нарасна с 5.3 % и имаше положителни показатели в областта на туризма, услугите и производството. МВФ преразгледа прогнозата за растежа на БВП на Китай за 2024 г. на 5%, което се дължи на стабилните данни за първото тримесечие и мерките на политиката за собствеността. Очаква се прилагането на нови политики и стимули да стимулира потреблението и да поддържа икономическото възстановяване.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Търговията на Китай с Австралия връща нивата си отпреди Ковид пандемията

Въпреки десетилетието на политическо напрежение Китай, член на БРИКС, значително увеличава търговията си с Австралия.

22.06.2024 15:00 1 мин. четене

Топ мениджър на фондове намалява позициите си в Nvidia – ето защо

Пол Уик от Seligman Investments е намалил дела си в Nvidia, изразявайки съмнения относно бъдещия ръст на приходите на компанията.

22.06.2024 10:30 1 мин. четене

Китай предупреди Европа за потенциална “търговска война”

Германският министър на икономиката Роберт Хабек пристигна в Пекин на 21 юни на тридневно посещение на фона на ескалиращото търговско напрежение между Европейския съюз и Китай във връзка с предложените мита върху вноса на електрически превозни средства.

22.06.2024 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Все повече азиатски държави подкрепят съюза в борбата срещу Запада

Министър-председателят на Малайзия Анвар Ибрахим планира да се присъедини към БРИКС – икономическия блок, представляващ страните от глобалния Юг.

22.06.2024 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.