НАЧАЛО Други

Саудитска Арабия отново шокира пазарите на петрол с последния си ход

31.01.2024 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Саудитска Арабия отново шокира пазарите на петрол с последния си ход

Саудитска Арабия породи несигурност относно бъдещето на световния пазар на петрол, като се отказа от намерението си да увеличи капацитета си за производство на суров петрол с 1 милион барела на ден.

Като най-голям износител в света, страната сигнализира за значителна промяна в политиката си, инструктирайки държавната петролна компания Saudi Aramco да се откаже от плановете си за разширяване на максималния производствен капацитет до 13 милиона барела на ден до 2027 г.

Това решение предизвика дискусии относно бъдещото нарастване на световното търсене на петрол, особено след неотдавнашен влиятелен доклад, в който се посочва, че пикът на световното търсене на суров петрол може да настъпи преди края на десетилетието.

Международната агенция по енергетика изтъкна, че забавянето на световната икономика ще потисне нарастващото търсене на петрол от тази година, а широкото разпространение на електромобилите през втората половина на десетилетието може да доведе до пик на потреблението.

Директивата на Рияд за спиране на плановете за разширяване на Aramco се очаква да се отрази на целия енергиен сектор. Бирадж Борхатария, анализатор в RBC Capital, отбеляза, че тя вече е предизвикала спекулации относно потенциалните последици за световното търсене на петрол в средносрочен и дългосрочен план.

Този ход може да окаже подкрепа и на изпитващите затруднения петролни пазари, засягайки президента на Съединените щати Джо Байдън, който би се възползвал от по-ниските цени на горивата преди предстоящите избори.

Настоящата референтна цена на петрола се колебае около $81 за барел, което е малко под средната цена през 2023 г., въпреки геополитическите конфликти и зачестилите нападения срещу кораби.

В отговор на пазарните предизвикателства Саудитска Арабия и нейните съюзници от ОПЕК се договориха да задържат производството на над 1 милион барела петрол на ден, за да стабилизират цените. Макар че през миналата година Саудитска Арабия произвеждаше приблизително 9 милиона барела дневно, задоволявайки близо 10% от световното търсене, капацитетът ѝ може да достигне до 12 милиона.

По-рано саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман предложи възможността за увеличаване на капацитета до 20 милиона барела на ден. Според анализаторите от Citi решението за отказ от плановете за разширяване показва потенциално признаване в рамките на ОПЕК+ на съществуващите предизвикателства и означава съществено преразглеждане на стратегията, което ще има последици за капиталовите разходи на Aramco, веригата за доставки в Персийския залив и петролната политика на ОПЕК+.

Първоначално престолонаследникът предложи плана за разширяване за няколко милиарда долара през 2020 г. като демонстрация на сила на фона на предизвикателствата, пред които бе изправен световният петролен пазар по време на Ковид пандемията.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: 30 държави в готовност да се присъединят към съюза още тази година

Няколко развиващи се нации се подготвят да станат част от алианса БРИКС през 2024 г.

26.02.2024 8:00 2 мин. четене

Златото проби над $2,040 на фона на слабия долар

Щатският долар показа признаци на спад през последните дни, като повишеното търсене на сигурни активи цената на златото над $2040.

26.02.2024 7:00 2 мин. четене

БРИКС: Още една държава готова да влезе в алианса през 2024 година

Президентът на Венецуела Николас Мадуро наскоро изрази намерението на страната си да се присъедини към алианса БРИКС в близко бъдеще, както стана ясно по време на неотдавнашна телевизионна изява.

25.02.2024 16:00 1 мин. четене

Как технологичните гиганти манипулират фондовия пазар

В сферата на финансите действията на технологичните гиганти оказват значително влияние върху цените на акциите. Зад фасадата на иновациите и промените се крият сложни стратегии, създадени с цел да влияят на пазарите и да увеличават печалбите.

25.02.2024 15:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.