НАЧАЛО Други

Цените на петрола спадат на фона на имотната криза в Китай

30.01.2024 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Цените на петрола спадат на фона на имотната криза в Китай

В понеделник цените на петрола се понижиха въпреки предстоящия отговор на САЩ на смъртоносното нападение срещу техните войски в Близкия изток.

Търговците изглеждаха по-фокусирани върху икономическото състояние на Китай, отколкото върху геополитическото напрежение.

Фючърсите на сорта Брент поевтиняха с $1.15 (1.38%) и се установиха на ниво от $82.40 за барел, докато американският West Texas Intermediate спадна с $1.23 (1.58%) и се установи на ниво от $76.78 за барел. Това отстъпление последва ралито на цените на суровия петрол през предходната седмица.

Съд в Хонконг разпореди ликвидацията на China Evergrande, най-задлъжнелия строителен предприемач в света, което породи опасения за дългова криза в сектора на недвижимите имоти в Китай, засягаща икономиката на страната. Търговците се опасяваха, че в резултат на това търсенето на суров петрол от страна на Пекин може да намалее.

Въпреки че първоначално цените на петрола се повишиха с над 1% след нападението през уикенда на подкрепяни от Иран бойци, при което загинаха американски войници в Йордания, продължаващите опасения за икономиката на Китай и добива на суров петрол в Северна Америка засенчиха геополитическото напрежение.

Хелима Крофт от RBC Capital Markets подчерта значението на икономическите новини от Китай и потенциалните им последици за търсенето. Тя отбеляза убеждението на пазара, че конфликтът в Близкия изток може да не ескалира, за да включи Иран, но призна възможността за по-широка война.

В отговор на атентата в Близкия изток президентът на САЩ Джо Байдън обеща да потърси отговорност от виновните. Трима американски военнослужещи бяха убити, което е първият смъртен случай на американски военнослужещи в резултат на вражески нападения от началото на войната на Израел с Хамас.

Министърът на отбраната Лойд Остин увери, че администрацията на Байдън ще предприеме всички необходими действия, за да защити Съединените щати. Министерството на външните работи на Иран отрича да е замесено в нападението, като твърди, че бойците са действали самостоятелно.

Ислямската съпротива в Ирак пое отговорност за нападението с дрон, като изрази подкрепа за палестинския народ. Инцидентът стана на фона на ескалиращото напрежение в Близкия изток след терористичната атака на Хамас срещу Израел.

Хелима Крофт подчерта критичния характер на ситуацията, като посочи, че отговорът на администрацията на Байдън ще бъде решаваща точка на пречупване. Неотдавнашното нападение срещу американски войски последва други инциденти, включително нападения на бунтовници хути срещу петролен танкер в Червено море.

Макар че цените на петрола реагираха слабо на конфликтите в Близкия изток, продължават да съществуват опасения за потенциални смущения в Ормузкия проток, който е жизненоважна преграда за доставките на суров петрол. Крофт изказа предположение, че ако напрежението ескалира и засегне Ормузкия проток, това може да окаже значително влияние върху цените на петрола.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: 30 държави в готовност да се присъединят към съюза още тази година

Няколко развиващи се нации се подготвят да станат част от алианса БРИКС през 2024 г.

26.02.2024 8:00 2 мин. четене

Златото проби над $2,040 на фона на слабия долар

Щатският долар показа признаци на спад през последните дни, като повишеното търсене на сигурни активи цената на златото над $2040.

26.02.2024 7:00 2 мин. четене

БРИКС: Още една държава готова да влезе в алианса през 2024 година

Президентът на Венецуела Николас Мадуро наскоро изрази намерението на страната си да се присъедини към алианса БРИКС в близко бъдеще, както стана ясно по време на неотдавнашна телевизионна изява.

25.02.2024 16:00 1 мин. четене

Как технологичните гиганти манипулират фондовия пазар

В сферата на финансите действията на технологичните гиганти оказват значително влияние върху цените на акциите. Зад фасадата на иновациите и промените се крият сложни стратегии, създадени с цел да влияят на пазарите и да увеличават печалбите.

25.02.2024 15:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.