НАЧАЛО Други

Саудитска Арабия се готви да инвестира $16 милиарда от резервите си в по-рискови активи

август 31, 2023 16:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Саудитска Арабия се готви да инвестира $16 милиарда от резервите си в по-рискови активи

Тъй като Саудитска Арабия ще стане част от икономическия съюз БРИКС, тя се подготвя да инвестира значителни средства в размер на $16 милиарда от чуждестранните си резерви. 

Само една седмица след новините за включването си в БРИКС Саудитска Арабия се готви да отдели $16 милиарда от резервите си за инвестиции. Според доклади на Bloomberg това включва прибягване до средства, държани от централната банка, което от своя страна доведе до намаляване на валутните резерви до най-ниската им стойност от 2009 г. насам.

Този ход на практика подчертава новооткрития фокус върху инвестициите от страна на Саудитска Арабия, която ще бъде нов участник в консорциума БРИКС. 

Освен това страната ще се присъедини към тази група заедно с Аржентина, Иран, Египет, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Етиопия. 

Годишната среща на върха на БРИКС през 2023 г. се очакваше като потенциална промяна на играта за икономическия съюз. Наблюдателите от геополитическата арена я наблюдаваха с голям интерес, очаквайки по време на събитието централно място да заемат експанзията и политиките, свързани с местните валути. Впоследствие блокът оправда тези очаквания, като обяви съгласувани усилия за разширяване на членството си до шест държави.

Тази стратегическа маневра отразява промяна в приоритетите и подхода на Саудитска Арабия. 

Тя е сигнал за желанието на Саудитска Арабия да насочи богатството си по-активно към инвестиционни начинания, вместо да го съхранява предимно в резерви. 

Преди да се присъедини, Саудитска Арабия беше разглеждана като ценно допълнение поради значителните си финансови и петролни възможности. 

В резултат на това тя успя да инжектира капитал в различни дейности в рамките на блока, предлагайки помощ на изпитващи затруднения икономики като Южна Африка, Аржентина и Египет. Освен това се очаква този ход да има широкообхватно въздействие върху продължаващите усилия на блока да намали зависимостта си от щатския долар, насърчавайки местните валути, тъй като Саудитска Арабия внася своя добив на петрол и финансови умения в колективната система.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Две дългосрочни инвестиции от портфолиото на Майкъл Бъри

Майкъл Бъри, известният американски инвеститор, получи широко признание за забележителната си прозорливост при предсказването на кризата с високорисковите кредити през 2008 г.

септември 26, 2023 14:00 3 мин. четене

Русия смекчава забраната на износ на петрол – цените се стабилизират

Цените на петрола претърпяха минимални промени по време на волатилна търговска сесия в понеделник. Това се дължеше на облекчаването на ограниченията върху горивата от страна на Русия и на опасенията на инвеститорите относно въздействието на повишените лихвени проценти върху търсенето.

септември 26, 2023 12:00 3 мин. четене

Amazon инвестира $4 милиарда в AI стартъп

Amazon.com Inc. възнамерява да инвестира до $4 милиарда в Anthropic, с което показва амбицията си да играе важна роля в областта на генеративния изкуствен интелект.

септември 26, 2023 11:00 2 мин. четене

Предстоящият ръст на глобална ликвидност ще даде сериозен тласък на криптовалутите – Раул Пал

Бившият изпълнителен директор на Goldman Sachs Раул Пал предположи, че предстоящото нарастване на глобалната ликвидност е в състояние да предизвика вълна от активност в сферата на криптовалутите.

септември 26, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.