НАЧАЛО Други

Саудитска Арабия готови да обърнат гръб на Китай ако САЩ пожелаят

10.05.2024 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Саудитска Арабия готови да обърнат гръб на Китай ако САЩ пожелаят

Саудитска Арабия би обмислила възможността да се оттегли от партньорството си с Китай, ако САЩ отправят такова искане, както заяви Амит Мида, главен изпълнителен директор на Alat - инвестиционна компания, подкрепена от значителна капиталова инжекция от Публичния инвестиционен фонд на стойност $100 мiliarda.

Към днешна дата САЩ наблягат на необходимостта от запазване на отделни производствени вериги и вериги за доставки. Ако обаче сътрудничеството с Китай се окаже предизвикателство, Alat може да преразгледа участието си в Китай и евентуално да се откаже от своя AI фонд на стойност $100 милиарда.

Като част от продължаващите дискусии относно националната сигурност, американските официални лица са съобщили на саудитските си колеги за необходимостта от избор между американска и китайска технология, за да се насърчи развитието на полупроводниковата индустрия на Саудитска Арабия.

В интервю Амит Мидха подчерта стремежа на Alat към надеждни и сигурни партньорства в САЩ, като посочи страната като техен основен партньор и пазар за AI, чипове и полупроводникова индустрия.

Саудитска Арабия има за цел да се позиционира като регионален лидер в областта на модерните технологии чрез създаване на центрове за данни, компании за изкуствен интелект и производствени възможности за полупроводници.

Амбициите на Саудитска Арабия обаче се сблъскват с предизвикателства на фона на засиления контрол от страна на САЩ върху връзките на Близкия изток с Китай, поради опасения, че тези връзки могат да служат като проводник на интересите на Пекин.

Организацията на обединените нации затегна ограниченията върху износа на AI чипове за Китай поради опасения, че страни като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства могат да улеснят достъпа на Пекин до технологии, забранени за китайските компании от ограниченията на САЩ.

Освен това САЩ призоваха G42, компания от сектора на изкуствения интелект, базирана в Абу Даби, да се освободи от инвестициите си в китайски технологии в замяна на продължаване на достъпа до подкрепяни от САЩ системи за AI приложения. Тази договореност улесни инвестицията на Microsoft Corp. в размер на $1.5 милиарда в G42.

Мидха разкри още, че Alat възнамерява да обяви партньорства с две американски технологични компании до края на юни, като планира да инвестира съвместно с американска инвестиционна компания.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Изкуственият интелект се оказа по-добър във финансовите прогнози от хората

Ново проучване установи, че GPT-4 на OpenAI превъзхожда човешките възможности за анализ на финансови отчети и изготвяне на прогнози.

30.05.2024 9:30 2 мин. четене

Robinhood обяви обратното изкупуване на акции за $1 милиард

Във вторник Robinhood Markets обяви първия си план да изкупи обратно свои акции на стойност $1 милиард. Този ход е част от стратегията на компанията да премине от стартиращата си фаза към по-зрял етап.

30.05.2024 8:30 1 мин. четене

Готов ли е света за масовото приемане на крипто?

Ако глобалното приемане на криптовалутите се утрои тази година и достигне 15%, резултатът вероятно ще бъде хаотичен.

30.05.2024 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Отношенията на Венецуела със съюза са “изключителни”

Президентът на Венецуела Николас Мадуро определи отношенията на страната си с членките на БРИКС и БРИКС+ като “изключителни”.

30.05.2024 7:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.