НАЧАЛО Други

Саудитска Арабия се бори да стабилизира глобалния пазар на петрол, но тяхната икономиката страда

ноември 5, 2023 18:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Саудитска Арабия се бори да стабилизира глобалния пазар на петрол, но тяхната икономиката страда

През третото тримесечие на 2023 г. икономиката на Саудитска Арабия преживява значителен спад, като брутният вътрешен продукт (БВП) се свива с 4.5 % на годишна база, отбелязвайки най-голямото свиване след Ковид пандемията през 2020 г.

Този спад щеше да бъде още по-сериозен, ако не беше ръстът от 3.6 % в дейностите, несвързани с нефта.

В продължение на няколко месеца експанзивният петролен сектор на страната бележи тенденция на спад, но въпреки това цялостната икономика успя да постигне 1.2% годишен ръст през второто тримесечие.

През третото тримесечие обаче петролният сектор се сви със зашеметяващите 17.3% на годишна база, което представлява най-значителното свиване за всяко тримесечие поне от 2011 г. насам. Това се дължеше на доброволното съкращаване на производството на петрол, въведено от Саудитска Арабия с цел стабилизиране на световните цени.

През юли Саудитска Арабия намали добива си на петрол до 9 милиона барела дневно, като се присъедини към алианса ОПЕК+ и Русия, за да ограничи предлагането в отговор на отслабващото търсене, дължащо се на забавянето на световната икономика. Анализаторите от Oxford Economics очакват, че производството на петрол ще остане ниско до края на годината, като в началото на 2024 г. се очаква постепенно увеличение.

Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира слаб ръст на БВП на Саудитска Арабия от 0.8 % през 2023 г., което е значителен спад спрямо ръста от 8.7 %, наблюдаван през предходната година. Ралф Вигерт, икономически директор за Близкия изток и Северна Африка в S&P Global Market Intelligence, обясни, че намаленията на петрола в Саудитска Арабия имат за цел да стабилизират световните петролни пазари, отговаряйки на опасенията за потенциално забавяне на глобалния растеж през второто тримесечие на 2023 г.

Постепенното прекратяване на съкращенията на производството ще играе ключова роля при определянето на икономическото възстановяване на Саудитска Арабия, като очакванията са, че съкращенията ще бъдат преустановени до 2025 г.

Уигерт също така прогнозира бавен растеж от 1.1% за 2024 г. Докато други държави от Персийския залив също са изправени пред икономическия натиск от съкращенията на добива на петрол, икономиката на Обединените арабски емирства успя да продължи да расте, като министърът на икономиката на страната отчете 3.7% ръст на БВП през първата половина на годината, подпомогнат от разширяването на непетролния сектор.

Освен това приходите от дейности, несвързани с петрола, отбелязват най-бързия си темп на растеж от четири години насам, както сочат новите данни за PMI на S&P.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

“Криптовалутите са за престъпници”, а банките плащат глоби за над $180 милиарда

Според данни, събрани от Violation Tracker, база данни за корпоративни нарушения, най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, са понесли значителни глоби на обща стойност $181 милиарда от началото на хилядолетието.

декември 8, 2023 21:00 1 мин. четене

2024 година ще е тежка за европейските платежни компании

Очаква се финтех компаниите, работещи в сектора на плащанията, да продължат да се сблъскват с предизвикателства до 2024 г., според оценка на Jefferies.

декември 8, 2023 19:00 1 мин. четене

Binance оттегли заявлението си за инвестиционен фонд в Абу Даби

Binance, призната за най-голямата борса за криптовалути в света, се отказа от получаването на лиценз за управление на колективен инвестиционен фонд в Абу Даби.

декември 8, 2023 17:30 1 мин. четене

Западът “забавя” развитието на глобалната икономика според президента на Русия

По време на инвестиционния форум “Russia Calling!” в Москва руският президент Владимир Путин подчерта значителните промени в световния икономически пейзаж.

декември 8, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.