НАЧАЛО Други

САЩ ще стабилизира икономиката си по-бързо от останалата част от света според ЕЦБ

октомври 9, 2023 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
САЩ ще стабилизира икономиката си по-бързо от останалата част от света според ЕЦБ

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард спомена, че Международният валутен фонд (МВФ) е коригирал прогнозите си за глобалния икономически растеж.

От интервю за La Tribune Dimanche (според стенограмата на уебсайта на ЕЦБ) се разбира, че МВФ е понижил прогнозите си за растежа в световен мащаб, с изключение на САЩ.

Предвижда се МВФ да публикува най-новите си икономически прогнози във вторник. През юли те повишиха прогнозите си за световния растеж за тази година, както и за повечето големи икономики. Понастоящем те очакват глобалният БВП да се увеличи с 3% през 2023 г. и 2024 г., като производството в САЩ ще нарасне съответно с 1.8% и 1%.

В очакване на Световните икономически перспективи тази седмица, които са част от годишните срещи на МВФ в Маракеш, управляващият директор Кристалина Георгиева посочи в четвъртък, че предстоящите данни ще покажат, че настоящият темп на глобалния растеж остава доста слаб – доста под средните 3.8% през двете десетилетия преди пандемията.

По-нататък тя заяви, че в средносрочен план перспективите за растеж са отслабнали още повече, и отбеляза значителните различия в динамиката на растежа. Георгиева подчерта, че в Съединените щати се наблюдава по-силен икономически подем, докато в повечето развити икономики се наблюдава забавяне, а икономическата активност в Китай не отговаря на очакванията.

Въпреки това нараства вероятността централните банки да могат да ограничат инфлацията, без да предизвикат глобален икономически спад, постигайки така нареченото “меко приземяване“, отбеляза тя.

Помолен за отговор, говорител на ЕЦБ се позова на речта на Георгиева от 5 октомври, в която тя спомена за по-слаби перспективи за растежа в света, но за по-стабилна инерция в САЩ.

По време на интервюто за “Tribune” Лагард, която преди това е заемала висшия пост в МВФ, преди да поеме настоящата си роля през 2019 г., заяви също, че целта на ЕЦБ в борбата с инфлацията очевидно не е да предизвика рецесия. Тя също така изрази оптимизъм относно краткосрочните перспективи за еврозоната.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.