НАЧАЛО Крипто Крими

САЩ разследва пране на пари от руския елит чрез криптовалути

ноември 4, 2023 20:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
САЩ разследва пране на пари от руския елит чрез криптовалути

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на финансите наложи санкции на руската гражданка Екатерина Жданова за участието ѝ в прането и прехвърлянето на средства за руския елит с помощта на виртуална валута.

Това действие е част от по-широка инициатива, насочена към руски държави и елити, използващи виртуална валута, за да се смекчи въздействието на международните санкции.

Брайън Е. Нелсън, заместник-министър на финансите по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване, подчерта ангажимента за защита на американската и международната финансова система от експлоатация, особено в сферата на дигиталните активи.

Според информацията Жданова е помогнала на руски клиент да укрие богатството си, като в крайна сметка насочила над $2.3 милиона към Западна Европа чрез измамни практики, като например фалшиво откриване на инвестиционни сметки и сделки с недвижими имоти. Тази незаконна финансова дейност има потенциала да заобиколи американските и международните санкции, които имат за цел да държат Русия отговорна за неоправданата ѝ агресия.

Жданова е използвала услугите на посочената от OFAC руска борса за криптовалути Garantex Europe OU, известна с грубото си пренебрегване на отговорностите за борба с прането на пари/финансирането на тероризма (AML/CFT). Тя е използвала комбинация от виртуална валута, пари в брой и традиционни бизнеси, за да улесни тези трансфери.

Освен това Жданова е управлявала трансфери чрез дигитална валута за олигарси, които се преместват в световен мащаб, включително е съдействала на руски олигарх да прехвърли над $100 милиона в Обединените арабски емирства.

Тя също така е играла роля в създаването на “услуга за данъчно пребиваване в Обединените арабски емирства” за руски клиенти, като потенциално е подпомагала прикриването на самоличността им. Тази услуга предоставя на клиентите статут на данъчно пребиваване в Обединените арабски емирства, идентификационна карта и банкова сметка, като плащанията се извършват в брой или във виртуална валута. Средствата постъпвали в банкова сметка в Дубай и впоследствие се прехвърляли в чуждестранни банкови сметки по преценка на клиента.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Кристиано Роналдо може да се наложи да плати $750,000 заради партньорството си с Binance

Футболната суперзвезда Кристиано Роналдо се оказа в интересна ситуация и може да се наложи да се споразумее в съда за огромна сума заради популяризирането на Binance, която по-рано се съгласи да плати огромна глоба от $4.3 милиарда и да освободи главния си изпълнителен директор Чанпен Джао като част от споразумение с регулаторните органи на САЩ.

декември 1, 2023 21:00 1 мин. четене

Хакер на нашумял блокчейн проект иска пълен контрол над мрежата

KyberSwap, агрегатор на децентрализирана борса (DEX) и протокол за ликвидност, който е в основата на ликвидния хъб на мрежата Kyber, стана жертва на целенасочен експлойт. 

декември 1, 2023 12:00 2 мин. четене

DeFi протокол стана жертва на хак – загубите възлизат на $47

Протоколът за децентрализиран обмен KyberSwap наскоро се сблъска с експлойт, който доведе до значителна загуба от приблизително $47 милиона, както сочат данните, записани в блокчейна.

ноември 24, 2023 21:00 2 мин. четене

Крадци се представят за полицаи, за да ограбят богати крипто инвеститори

В Канада полицията е повдигнала обвинение на 34-годишен мъж за участието му в обир на жилище. В инцидента са участвали лица, представящи се за служители на правоприлагащите органи, и в резултат на това е извършена кражба на $7.3 милиона в криптовалута.

ноември 24, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.