НАЧАЛО Други

САЩ опроверга слуховете за рецесия с впечатляващ завършек на 2023 година

26.01.2024 6:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
САЩ опроверга слуховете за рецесия с впечатляващ завършек на 2023 година

През последното тримесечие на 2023 г. темпът на икономическа експанзия в САЩ се забави, но забавянето беше по-слабо изразено от очакваното, което подчертава трайната устойчивост на икономиката.

Според доклада на Министерството на търговията от четвъртък брутният вътрешен продукт (БВП) на Съединените щати – всеобхватен показател за икономическото благосъстояние – е нараснал с 3.3% на годишна база през последното тримесечие на годината.

Макар и да отбеляза намаление в сравнение с ръста от 4.9% през предходното тримесечие, той се изравни с данните за растежа преди пандемията и надхвърли прогнозираните от икономистите 2%. Това забавяне се дължеше на стабилните потребителски разходи и увеличените държавни разходи.

В стремежа си да ограничи инфлацията Федералният резерв активно работи за ограничаване на икономическата активност. От март 2022 г. насам Фед повиши лихвените проценти до 22-годишен връх и ги запази на това равнище. Въпреки първоначалните очаквания за икономически спад и потенциални съкращения поради по-високите разходи по заемите, Фед изглежда постига това, което нарича “меко приземяване“.

Въпреки повишаването на лихвените проценти наемането на служители остава силно, а безработицата се задържа близо до 50-годишно дъно. Макар че икономическият растеж се забави, потребителите продължават да харчат, а икономиката на САЩ се справи с повишаването на лихвените проценти, като фондовите пазари достигнаха рекордни стойности.

След пандемичното спиране на работа потребителските нагласи неизменно отразяват песимизъм по отношение на икономиката. Въпреки това последните признаци, като например месечният индекс на потребителските нагласи на Мичиганския университет, който се повиши с 9.1 пункта до 78.8 пункта, което е най-значителното месечно увеличение от 2005 г. насам, предполагат потенциално подобрение.

Джоан Хсу, директор на отдел “Проучвания” в Мичиганския университет, отдава това повишение на потребителското доверие в убеждението, че инфлацията е излязла от релси, и на очакванията за повишаване на доходите.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как войната в между Израел и Хамас се отразява на икономиката на Египет

Конфликтът между Израел и Газа има дълбоки икономически последици за Египет, като засилва и без това несигурното състояние на икономиката му.

29.02.2024 16:00 2 мин. четене

Биткойн ETF е само началото според създателя на Chainlink (LINK)

Сергей Назаров, създател на Chainlink (LINK), смята, че неотдавнашното въвеждане на спот Биткойн (BTC) борсово търгуваните фондове (ETF), е ключов момент за индустрията, който може да доведе до значителен приток на капитали от световния финансов сектор.

29.02.2024 14:30 2 мин. четене

БРИКС: 25 държави чакат да бъдат приети в съюза

През 2024 г. алиансът БРИКС разшири членството си от 5 държави до 9. Съюзът предвижда значителна промяна в световния финансов пейзаж, като цели да установи нов световен ред, в който развиващите се държави да играят централна роля.

29.02.2024 12:00 1 мин. четене

Новите санкции може да навредят на търговията с петрол между Русия и Индия

Според източници на Reuters неотдавнашните санкции на Вашингтон срещу Москва предизвикват безпокойство в индийския енергиен сектор по отношение на търговията с Русия.

29.02.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.