НАЧАЛО Крипто Крими

САЩ обвиниха германски гражданин за ръководене на крипто измама за $150 милиона

24.01.2024 15:33 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
САЩ обвиниха германски гражданин за ръководене на крипто измама за $150 милиона

Американските власти повдигнаха обвинения срещу германски бизнесмен, обвинявайки Хорст Иха в организирането на пирамидална крипто схема, която е измамила инвеститори с приблизително $150 милиона.

Прокуратурата на САЩ за Източния окръг на Ню Йорк обвини Иха в измама с ценни книжа, както и в заговори, свързани с измама с ценни книжа, телеграфна измама и пране на пари, във връзка с неговото ръководство на USI Tech.

Иха, германски гражданин, е съосновател и ръководител на USI Tech – онлайн платформа, която твърди, че опростява инвестициите в криптовалути за средния инвеститор на дребно. Твърди се обаче, че вместо да се занимава със законни инвестиции в дигитални активи, компанията е управлявала маркетингова схема на много нива.

Тази схема е насърчавала инвеститорите да привличат други лица и да закупуват продукти, фалшиво рекламирани като криптовалути.

Федералните прокурори твърдят, че през 2017 г. Иха е въвел USI Tech в Съединените щати, като агресивно я е промотирал пред американските търговци на дребно чрез социални медии и подвеждащи лични презентации.

Твърди се, че по време на тези презентации той е направил неверни уверения за висока възвръщаемост на инвестициите и е представил невярно законността на инвестиционните предложения на платформата.

През 2018 г. USI Tech внезапно прекрати дейността си в САЩ след регулаторен контрол, което доведе до значителни финансови загуби за инвеститорите.

Според прокурорите значителна част от липсващите средства, състоящи се от Етериум (ETH) и Биткойн (BTC) на стойност около $150 милиона към момента на ареста на Иха, са били насочени към адреси на криптовалути, контролирани от него.

След затварянето на USI Tech в САЩ, Иха напуска страната и успява да се укрие от властите в продължение на около пет години. Въпреки това той е задържан през декември 2023 г. при опит да почива в Маями, Флорида.

Заместник-началникът на ФБР Джеймс Смит подчерта ангажимента за търсене на справедливост за жертвите на финансови измами, като заяви, че платформата на Иха е била фасада и той е избягал с милиони пари на инвеститорите, когато се е сблъскал с въпроси относно нейната легитимност.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

ОФИЦИАЛНО: Основателят на Terra ще бъде екстрадиран в САЩ

До Куон, бившият криптовалутен магнат и създател на екосистемата Terra (LUNA), ще бъде екстрадиран в САЩ, за да отговаря по обвинения в измама.

22.02.2024 14:00 1 мин. четене

Фалшиви криптовалути използват БРИКС, за да крадат от инвеститорите

Изследователи в областта на сигурността установиха, че има тревожен ръст във фалшифицирането на криптовалути, като се обръща специално внимание на компаниите от списъка Fortune 100.

21.02.2024 7:00 2 мин. четене

Поредната крипто борса стана жертва на хакери – откраднати са над $26 милиона

Платформа за търговия с криптовалути, наскоро претърпя значителен пробив, в резултат на който бяха загубени BTC и ETH на стойност над $26 милиона.

19.02.2024 10:00 2 мин. четене

Американските прокурори предлагат 18 месеца затвор на бившия директор на Binance

Чанпен Джао, който преди отговаряше за Binance, е изправен пред потенциални последствия, които биха могли да окажат значително влияние върху начина, по който Съединените щати регулират и налагат спазването на правилата в крипто индустрията.

18.02.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.