НАЧАЛО Други

САЩ се насочва към рецесия според “Краля на облигациите”

ноември 5, 2023 19:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
САЩ се насочва към рецесия според “Краля на облигациите”

Известният инвеститор и бивш съосновател на PIMCO Бил Грос изрази загриженост относно възможността икономиката на САЩ да навлезе в рецесия.

Той изтъкна признаците за предстоящо забавяне, позовавайки се на прогнозите на Федералния резерв в Атланта, който предвижда ръст на БВП под 1.5% за текущото тримесечие, въпреки силния ръст от 4.9% през третото тримесечие.

Грос смята, че признаците за забавяне на БВП ще станат очевидни през четвъртото тримесечие, особено по отношение на заетостта и различните икономически показатели през ноември и декември.

Гледната му точка се различава от тази на някои коментатори от Уолстрийт, които подчертават устойчивостта на икономиката и омаловажават вероятността от рецесия през тази година.

Въпреки че инфлацията значително намаля от пика си от над 9% през лятото на 2022 г. и пазарът на труда демонстрира сила през цялата 2023 г., някои предизвикателства станаха по-ясно изразени. Доходността на облигациите наскоро достигна 16-годишен връх, което породи опасения за трайно високи лихвени проценти.

Освен това регионалните банки срещнаха затруднения след фалита на Silicon Valley Bank и рязкото повишаване на доходността на държавните ценни книжа, което показва потенциални икономически проблеми.

Освен това се наблюдава нарастване на процента на просрочените потребителски заеми, като рекорден брой кредитополучатели с нисък рисков рейтинг просрочват плащанията по заеми за автомобили.

Тази тенденция показва потенциални финансови затруднения за потребителите, което е важно, като се има предвид, че 70% от икономиката на САЩ зависи от потребителските разходи. Освен това темпът на икономическия растеж изглежда се забавя с наближаването на края на годината, като през октомври бяха добавени само 150,000 работни места, което е по-малко от очакваните 180,000.

Известни анализатори предупреждават да не се отхвърля възможността за лека рецесия през следващата година.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

“Криптовалутите са за престъпници”, а банките плащат глоби за над $180 милиарда

Според данни, събрани от Violation Tracker, база данни за корпоративни нарушения, най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, са понесли значителни глоби на обща стойност $181 милиарда от началото на хилядолетието.

декември 8, 2023 21:00 1 мин. четене

2024 година ще е тежка за европейските платежни компании

Очаква се финтех компаниите, работещи в сектора на плащанията, да продължат да се сблъскват с предизвикателства до 2024 г., според оценка на Jefferies.

декември 8, 2023 19:00 1 мин. четене

Binance оттегли заявлението си за инвестиционен фонд в Абу Даби

Binance, призната за най-голямата борса за криптовалути в света, се отказа от получаването на лиценз за управление на колективен инвестиционен фонд в Абу Даби.

декември 8, 2023 17:30 1 мин. четене

Западът “забавя” развитието на глобалната икономика според президента на Русия

По време на инвестиционния форум “Russia Calling!” в Москва руският президент Владимир Путин подчерта значителните промени в световния икономически пейзаж.

декември 8, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.