НАЧАЛО Други

Европа сигнализира за глобална криза при пазара на горива

ноември 5, 2023 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Европа сигнализира за глобална криза при пазара на горива

В Европа се наблюдава значителен спад в годишното потребление на дизелово гориво и нафта - основни петролни продукти.

Този спад се дължи на слабия икономически растеж на континента, който оказва влияние върху производството и търсенето на тези продукти в различни сектори, включително транспорта и нефтохимията.

Алън Гелдер от Wood Mackenzie Ltd. подчерта намаляването на търсенето на нафта като суровина за нефтохимията и на дизелово гориво за производството и транспорта.

Спадът в потреблението е значителен, като се очаква и двата вида горива да намалеят с над половин милион барела дневно в сравнение с нивата преди пандемията. Това намаление се равнява на общото потребление на петрол в Белгия. Значението на Европа като вносител на дизелово гориво от региони като Близкия изток, Индия и САЩ и като износител на нафта за Източна Азия и Латинска Америка предполага потенциални глобални последици от този спад.

Структурните тенденции, като например предпочитането на бензинови варианти пред дизеловите и възходът на електрическите автомобили, са фактори, които допринасят за това. Освен това икономическите предизвикателства в Европа, включително свиването на строителството и производството, както и инфлацията, надхвърляща целевите нива, оказват влияние върху търсенето. Германия, най-голямата икономика в Европейския съюз, се сблъска със свиване и риск от рецесия през последното тримесечие.

Предвижда се потреблението на нафта да спадне с над една четвърт в сравнение с 2021 г., достигайки най-ниската си точка от 48 години насам. Този спад се дължи главно на намаленото използване като суровина за нефтохимическата промишленост. Процентът на работа на паровите крекинг инсталации в нефтохимическата промишленост също е намалял значително.

В петте най-големи европейски икономики търсенето на дизелово гориво се свива. Така например продажбите на дизелово гориво за автомобилния транспорт във Франция са намалели с 13.4% в сравнение с предходната година. Очаква се Германия да отбележи най-голям спад в общото търсене на петрол в световен мащаб.

В световен мащаб ситуацията е различна. В Китай се наблюдава рязко нарастване на търсенето както на дизелово гориво, така и на нафта, поради значителните инвестиции в нефтохимически мощности. Това доведе до свръхпредлагане, но и до повишаване на конкурентоспособността на Китай в производството. В САЩ предполагаемото търсене на дестилати, включително дизелово гориво и мазут, спадна под сезонните норми.

В перспектива САЩ очакват търсенето на дестилати да остане под миналогодишните нива през четвъртото тримесечие, преди да настъпи потенциално възстановяване в началото на следващата година. В автомобилния транспорт се наблюдават признаци на започващо възстановяване, а железопътните превози се увеличават. В САЩ течните природни газове от шистов нефт са предпочитани за нефтохимическа суровина пред нафтата.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.