НАЧАЛО Други

БРИКС: Китай поема контрола върху цените на златото от Запада

26.03.2024 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Китай поема контрола върху цените на златото от Запада

Предполага се, че Китай, член на БРИКС, може да притежава значително повече златни резерви от официално обявените 2,250 тона.

Въпреки че Китайската народна банка (КНБ) твърди, че към 2024 г. ще притежава 2,250 тона, експертът на пазара на злато Ян Ниувенхуйс оспорва тази цифра. Ниеувенхуейс предполага, че действителните златни резерви на Китай може да възлизат на 5,358 тона, като предлага документ.

Моментът на появата на контрадокумента на Ниеувенхуейс съвпада с глобалните усилия на БРИКС да убеди развиващите се страни да се откажат от щатския долар. Той твърди, че Китай може да трупа злато, за да постигне напредък в глобалната програма за дедоларизация, като твърди, че Китайската народна банка преследва “скрита програма за дедоларизация”, като прикрива истинските си златни резерви.

Ниувенхуйс прогнозира, че скритите покупки на злато от страна на Китай могат да доведат до повишаване на цените, като потенциално създадат “перфектна буря” през следващите години.

При сегашната цена на златото от $1,975 за тройунция, приблизително 5,358-те тона злато, предполагаемо притежавани от Китай през 2024 г., ще бъдат оценени на $338.5 милиарда. Нийвенхюс подчертава, че тези тайни покупки отразяват по-широка тенденция на усилия за дедоларизация, като Китай и другите държави от БРИКС се стремят да намалят зависимостта си от щатския долар въпреки неговия статут на основна резервна валута в света.

През последните 15 месеца Китай и съюзът БРИКС бяха значителни купувачи на злато, което породи загрижеността на Световния съвет по златото за потенциални смущения на пазарите на злато и суровини. Последиците от отдръпването на БРИКС от долара в търговията биха могли да се отразят върху различни сектори на американската икономика.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Ще присъстват ли европейски държави на срещата през 2024 година?

Годишната среща на върха на БРИКС, планирана за края на тази година, се очаква да се проведе през втората половина на лятото, следвайки модела от предишните години.

17.04.2024 12:00 2 мин. четене

Доларът достигна 5-месечен връх – как се отрази това на другите валути

Индексът на щатския долар (DXY) наскоро достигна петмесечен връх, подкрепен от неочаквано добрите данни за продажбите на дребно в САЩ, докато ключови валути като японската йена и британския паунд бяха подложени на натиск за понижение.

17.04.2024 9:00 2 мин. четене

Google ще инвестира над $100 милиарда в изкуствен интелект

Подразделението за изкуствен интелект на Google, ръководено от главния инженер Хасабис, обяви безпрецедентна инвестиция в размер на над $100 милиарда в изкуствен интелект (AI).

17.04.2024 8:00 1 мин. четене

БРИКС: Важно съобщение от Иран и Китай

Китай и Иран, които са членове на алианса БРИКС, са твърдо обединени на фона на последните събития.

17.04.2024 7:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.