НАЧАЛО Крипто Крими

САЩ наложи санкции на крипто миксера Blender за пране на пари

май 8, 2022 2:39 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
САЩ наложи санкции на крипто миксера Blender за пране на пари

Съединените щати в петък санкционираха услугата за миксиране на криптовалути Blender за това, че е помогнала на севернокорейски хакери да изперат около $20.5 милиона, откраднати след хака на Axie Infinity в края на март.

Blender е базиран на Биткойн инструмент, използван от крипто инвеститорите, за да прикрият транзакциите си. Съобщава се, че миксерът е улеснил прехвърлянето на BTC на стойност над $500 милиона от началото си през 2017 г.

Blender става първият санкциониран миксер

Санкциите, наложени от Службата за външен контрол (OFAC) към Министерството на финансите на САЩ, са първите срещу миксер на крипто активи, според изявление.

Министерството на финансите обвини Blender, че е помогнал на подкрепяната от Северна Корея хакерска група Lazarus да изпере повече от $20.5 милиона в криптовалута, открадната от моста Ronin Network на Axie Infinity на 23 март. Общо Lazarus Group успя да спечели $620 милиона от обира.

Министерството на финансите заяви, че услугата за миксиране е била използвана и за улесняване на прането на пари за свързани с Русия рансъмуер групи като Trickbot, Conti, Ryuk и други.

„Ние предприемаме действия срещу незаконната финансова дейност от страна на КНДР [Северна Корея] и няма да позволим на кражбите, спонсорирани от държавата и техните средства за пране на пари, да останат без отговор“, каза Браян Нелсън, заместник-секретар на Министерството на финансите, отговарящ за тероризма и финансовото разузнаване.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ
Колко още може да падне Биткойн?

Четири адреса на портфейли, свързани с Lazarus Group, която е под санкции от 2019 г., също бяха добавени към списъка на Министерството на финансите на санкционираните субекти. 

Етериум миксер се поддаде натиска от санкциите на САЩ

През април САЩ разпореди първият набор от санкции, наложен срещу фирмата за крипто копаене Bitriver AG и 10 нейни дъщерни дружества, които бяха обвинени в подкрепа на Русия.

Базираният на Етериум миксер Tornado Cash оттогава обяви, че е започнал да блокира адреси, санкционирани от OFAC, притеснен, че ще наруши обхвата на ембаргото от страна на САЩ.

„Поддържането на финансова поверителност е от съществено значение за запазването на нашата свобода, но не трябва да идва с цената на неспазване [на регулациите]“, казаха от Tornado Cash.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Крипто Крими Новини

Хакери отмъкнаха над половин милион в Етериум от Curve Finance

Атаките, насочени към блокчейн компании, не показват признаци на забавяне. Децентрализираната платформа за търговия Curve Finance потвърди съобщенията, че уебсайтът ѝ е претърпял фронтална атака във вторник.

август 10, 2022 12:31 1 мин. четене

Над $2 милиарда откраднати от хакове на блокчейн мостове през 2022 г.

Фирмата за блокчейн анализи Chainalysis твърди, че мостовете между различните вериги, които позволяват прехвърляне на активи между независими блокчейни, са сред протоколите с най-висок риск в блокчейн индустрията за измами и злонамерени личности.

август 9, 2022 19:56 1 мин. четене

Още един директор на BitMEX се призна за виновен

Грег Дуайър, бившият ръководител на отдела за бизнес развитие на BitMEX, е променил признанието си за виновен в наказателен процес, в който се твърди, че е нарушил Закона за банковата тайна, показват съдебни документи.

август 9, 2022 16:50 1 мин. четене

Крипто проект отмъкна $3.5 милиона от поддръжниците си

Новостартиралият Web3 проект Dragoma изглежда е бил обект на ‘rug-pull’ на приблизителна стойност $3.5 милиона, според данни на PeckShield.

август 8, 2022 14:57 1 мин. четене