НАЧАЛО Други

Ръст на цените на петрола в очакване на продължено ограничение на производството

29.05.2024 18:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ръст на цените на петрола в очакване на продължено ограничение на производството

Цените на петрола достигнаха четириседмичен връх в сряда, водени от очакванията, че големите производители ще удължат съкращенията на добива на предстоящата си среща в неделя, и от очакваното нарастване на потреблението на горива с началото на летния сезон на търсене.

Фючърсите на петрола сорт “Brent” с доставка през юли се повишиха с 62 цента, или 0.7%, до $84.84 за барел 14:00 ч. (българско време), след като достигнаха връх от $85.02, най-високата стойност от 1 май насам.

По подобен начин фючърсите на американския сорт “West Texas Intermediate” (WTI) за юли поскъпнаха с 62 цента, или 0.8%, до $80.45 за барел, след като достигнаха връх от $80.62, също най-високата стойност от 1 май. И двата бенчмарка се повишиха с над 1% във вторник.

Търговци и анализатори прогнозират, че групата ОПЕК+, която включва Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзници като Русия, ще запази доброволното съкращаване на производството с приблизително 2.2 милиона барела дневно.

Анализаторът на RBC Capital Хелима Крофт заяви:

На този етап не виждаме апетит за добавяне на още барели на пазара и предизвикване на ново движение на цените в посока надолу.

Тя отбеляза, че сегашното равнище на цените вече кара някои производители да поемат допълнителни дългове и да отлагат важни проекти.

Началото на лятото в северното полукълбо, когато търсенето на пътни и авиационни горива достига своя връх, също подкрепя цените.

Освен това инвеститорите са съсредоточени върху петъчния доклад за основния ценови индекс на разходите за лично потребление (PCE) в САЩ за април. Очаква се този доклад – предпочитаният от Федералния резерв измерител на инфлацията – да остане стабилен на месечна база, което може да повлияе на очакванията за намаляване на лихвените проценти и да окаже влияние върху цените на петрола. Политиците са предпазливи по отношение на устойчивата инфлация, което влияе върху сроковете за корекции на лихвените проценти.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Trezor представя новата си серия хардуерни портфейли

Компанията за крипто портфейли Trezor официално обяви стартирането на Trezor Expert – персонализирана индивидуална услуга.

14.06.2024 17:30 1 мин. четене

АСЕАН започва да страни от Китай и се насочва към САЩ

Според неотдавнашно проучване, износът на страните от ASEAN за САЩ е надминал този на Китай за първи път от шест тримесечия насам.

14.06.2024 17:00 1 мин. четене

Биткойн титанът MicroStrategy увеличи предлагането на акции до $700 милиона

MicroStrategy, най-големият притежател на Биткойн (BTC), обяви на 14 юни цената на конвертируемите първостепенни облигации с падеж 2032 г, които възлизат на обща стойност от $700 милиона, което е с $200 милиона повече от първоначално обявените стойности.

14.06.2024 16:00 1 мин. четене

OPEC може да започне да губи контрола върху глобалните пазари на петрол

Общото мнение на експертната общност е, че ОПЕК+ може да не успее да поддържа цените на петрола на пазара, като контролира производството си, тъй като Международната агенция по енергетика (IEA) прогнозира завишено световното предлагане.

14.06.2024 14:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.