НАЧАЛО Други

Русия страда от недостиг на петрол – кога ще се подобри ситуацията?

септември 1, 2023 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Русия страда от недостиг на петрол – кога ще се подобри ситуацията?

Русия, която е значителен световен производител на петрол, се бори с недостиг на основни горива, необходими за прибирането на реколтата в определени региони на южната й житница.

Тази ситуация може да се влоши през следващите месеци, както посочват източници от пазара, разговаряли с Reuters.

Търговците отбелязват, че пазарът на горива в момента е изправен пред съвкупност от фактори, включително поддръжка на рафинериите, затруднения в железопътната инфраструктура и девалвация на руската рубла, която е довела до увеличаване на износа на горива.

През последните месеци Русия полага усилия да се справи с недостига на дизелово гориво и бензин. Ограниченията на износа бяха обмисляни като крайна мярка за предотвратяване на тежка криза с горивата – ситуация, която е много чувствителна за Кремъл, особено в светлината на наближаващите президентски избори през март.

Решението на правителството да намали субсидиите за рафинериите се очаква да изостри наличностите на гориво в най-голямата страна износителка на зърно в света.

В южните райони на Русия регионалните складове за петролни продукти бяха принудени да намалят или дори да преустановят продажбите на горива. Също така тази бензиностанцият на дребно бяха принудени да наложат ограничения върху обема на горивата, продавани на клиентите.

Например в момента бензинът А92 не се продава на дребно в региони като Краснодар, Адигея и Астрахан. Според търговец от южната част на Русия в тези райони има и значителен знедостиг на бензин и дизелв.

Друг търговец съобщава, че в петролните складове не се продава дизелово гориво, а на пазарите на дребно се наблюдава двуседмичен недостиг на дизелово гориво в цялата област Самара, разположена в района на река Волга.

Руският вицепремиер Александър Новак заяви, че няма недостиг на гориво, но въпреки това правителството активно работи по мерки за осигуряване на стабилни доставки на гориво на вътрешния пазар. Тези мерки включват увеличаване на задължителните нива на продажби на борсите и ограничаване на броя на износителите на горива.

Търговците отбелязват, че недостигът на гориво на пазара на дребно е довел до значително увеличение на цените на едро. Цените на дребно се регулират от държавата, като на търговците е разрешено да повишават цените на бензина и дизела само в съответствие с официалните нива на инфлация.

Представители на бранша прогнозират, че ситуацията вероятно ще се подобри не по-рано от октомври. Тогава се очаква много петролни рафинерии да приключат с ремонтните си дейности и сезонното търсене на горива да намалее.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Правителството на САЩ в беда – има ли светлина в края на тунела?

Частичното спиране на работата на правителството на САЩ се очертава, тъй като републиканците от Камарата на представителите, присъединявайки се към демократите, отхвърлят 30-дневен законопроект за временно финансиране, нанасяйки удар на председателя Кевин Маккарти.

септември 30, 2023 9:00 2 мин. четене

Ще успее ли БРИКС да монополизира глобалния пазар на петрол?

Коалицията от нововъзникващи икономики БРИКС, въпреки договореното през август 2023 г. разширяване, няма да има влияние върху 80% от световното производство на петрол, както неправилно се твърди в някои публикации в социалните медии.

септември 30, 2023 8:00 2 мин. четене

Дигиталното евро няма да бъде напълно анонимно според ЕЦБ

По-рано тази година Европейската комисия (ЕК) направи значителна крачка напред, като въведе обширна правна рамка, насочена към въвеждането на дигитална валута на централната банка (CBDC) в 20-те държави членки на еврозоната.

септември 30, 2023 7:00 2 мин. четене

Как можете да използвате новите функции на ChatGPT на крипто пазарите

След като OpenAI въведе в своята AI платформа ChatGPT възможности за работа с глас, изображения и сърфиране, пред инвеститорите, търговците и ентусиастите се разкриха множество възможности в сферата на криптовалутите.

септември 29, 2023 21:00 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.