НАЧАЛО Други

Русия смекчава забраната на износ на петрол – цените се стабилизират

септември 26, 2023 12:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Русия смекчава забраната на износ на петрол – цените се стабилизират

Цените на петрола претърпяха минимални промени по време на волатилна търговска сесия в понеделник. Това се дължеше на облекчаването на ограниченията върху горивата от страна на Русия и на опасенията на инвеститорите относно въздействието на повишените лихвени проценти върху търсенето.

Фючърсите върху суровия петрол тип “Брент” завършиха с леко повишение от 2 цента, установявайки се на ниво от $93.29 за барел. В същото време американският суров петрол “West Texas Intermediate” отбеляза спад от 35 цента, установявайки се на ниво от $89.68.

През предходната седмица се наблюдаваше спад в цените на суровия петрол, след като ястребовата позиция на Федералния резерв доведе до сътресения на световния пазар. Това развитие на събитията породи притеснения относно възможността за продължително повишаване на лихвените проценти, което би могло да отслаби търсенето на петрол. Този спад отбеляза края на триседмичния ръст от над 10%, който бе обусловен от усилията на Саудитска Арабия и Русия да ограничат предлагането чрез удължено до края на годината съкращаване на производството.

Русия внесе корекции в забраната си за износ на горива, като облекчи ограниченията за горивата, използвани за бункероване на определени плавателни съдове, и за дизеловото гориво с високо съдържание на сяра. Въпреки това забраната за всички видове бензин и висококачествен дизел, обявена предишния четвъртък, остана в сила.

Миналата седмица Москва наложи временно ембарго върху износа на бензин и дизелово гориво за повечето държави, за да стабилизира вътрешния пазар. Това породи опасения за потенциален недостиг на тези продукти, тъй като Северното полукълбо навлиза в зимата.

Освен това индексът на щатския долар се повиши до най-високото си равнище от ноември 2022 г. насам. По-силният долар прави деноминирания в щатски долари петрол по-скъп за притежателите на други валути, което потенциално намалява търсенето. Според Фил Флин, анализатор в Прайс Фючърс Груп, това е довело до нагласи за избягване на риска поради силата на долара.

Що се отнася до предлагането, броят на активните петролни платформи в САЩ спадна с осем до 507 през миналата седмица, отбелязвайки най-ниския брой от февруари 2022 г. насам, според седмичния доклад на Baker Hughes, публикуван в петък.

В допълнение към ограниченията в предлагането се очаква американските петролни рафинерии да бъдат с изключен капацитет от около 1.7 милиона барела дневно за седмицата, приключваща на 29 септември. Това представлява намаление на наличния рафинерен капацитет с 324,000 барела дневно, според изследователската компания IIR Energy.

IIR прогнозира, че през седмицата, приключваща на 6 октомври, изключените от мрежата капацитети ще нараснат до 1.9 милиона барела дневно.

Настроенията получиха тласък от очакванията за подобряване на икономическите данни от Китай, най-големия вносител на суров петрол в света. Анализаторите на Goldman Sachs очакват разширяване на производствения сектор на Китай през септември, като прогнозите са индексът на производствените покупки да надхвърли 50 за първи път от март насам.

Въпреки това анализаторите предупреждават, че цените на петрола може да срещнат техническа съпротива на достигнатите през ноември 2022 г. върхове, които бяха надхвърлени миналата седмица.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Binance и сериозните им инвестиции в лобиране

През последните няколко години Binance значително увеличи инвестициите си в лобиране, като през 2023 г. разходите за Binance и Binance.US надхвърлиха $1 милион.

декември 2, 2023 18:00 1 мин. четене

САЩ иска икономически да осакати Русия – санкциите може да продължат дълги години

Очаква се през следващото десетилетие Съединените щати да поддържат санкциите срещу Москва, за да намалят значително енергийните приходи на Русия.

декември 2, 2023 15:00 2 мин. четене

Топ 3 акции, които може да скочат през 2024 г.

След заседанието на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC) очакванията за лихвените проценти се промениха.

декември 2, 2023 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.