НАЧАЛО Други

Русия отказва да изплати милиарди долари печалби на западни компании

септември 18, 2023 19:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Русия отказва да изплати милиарди долари печалби на западни компании

Западните компании, работещи в Русия след пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна, са натрупали милиарди печалби. Кремъл обаче им пречи да получат достъп до тези средства, като цели да окаже натиск върху "недружелюбни" държави.

Въпросните предприятията са допринесли с $18 милиарда от $20-те милиарда отчетени руски печалби за 2022 г. и със $199 милиарда от $217 милиарда брутни приходи, според данни на Киевската школа по икономика. Възможно е тази цифра да се е увеличила, но поради ежегодното оповестяване на местните резултати от международните предприятия, точни цифри не са налични.

Дружества като BP и Citigroup са задържали местните си приходи в Русия, откакто беше наложена забрана за изплащане на дивиденти на предприятия от “недружелюбни” държави, включително САЩ, Обединеното кралство и членове на ЕС. Въпреки че са възможни изключения, много малко разрешения за изтегляне са били дадени.

Размерът на приходите и печалбите отразява не само трайното значение на западните компании за руската икономика, но и дилемата, пред която са изправени тези предприятия, какво да правят с дейността си в отчуждената страна“, се казва в доклада.

Много чуждестранни предприятия се опитват да продадат руските си дъщерни дружества, но всяка сделка изисква одобрението на Москва и е свързана със значителни намаления на цените. Неотдавна British American Tobacco и шведският производител на камиони Volvo обявиха споразумения за прехвърляне на активите си в Русия на местни собственици.

Сред компаниите с “недружелюбен” произход, които все още са активни в Русия, австрийската банка Raiffeisen отчете най-високите приходи в страната за 2022 г. в размер на $2 милиарда. Американските групи Philip Morris и PepsiCo са спечелили съответно $775 милиона и $718 милиона. Шведският производител на камиони Scania, който се изтегли от страната, спечели $621 милиона печалба в Русия през 2022 г.

Базираните в САЩ предприятия генерираха най-голямата обща печалба от $4.9 милиарда, следвани от германски, австрийски и швейцарски компании със съответно $2.4 милиарда, $1.9 милиарда и $1 милиарда.

Киевското училище по икономика събира данните си от различни източници, включително руския регистър на компаниите, новинарски доклади и корпоративни изявления.

Тези недостъпни средства допринасят за разходите, които международните предприятия понасят заради последиците от нападението на Русия над Украйна. Европейските компании съобщават за отписвания и загуби в размер на поне €100 милиарда от операциите си в Русия след инвазията.

Германската енергийна група Wintershall, която претърпя непарична обезценка в размер на €7 милиарда, след като Кремъл иззе нейния руски бизнес, информира инвеститорите през февруари, че има “около €2 милиарда парични средства от оборотни лихви… блокирани поради ограничения за изплащане на дивиденти“.

През март руският президент Владимир Путин предложи облекчаване на ограниченията върху дивидентите за “надеждни приятели и партньори” с “неприятелски” произход, като им позволи да изтеглят част от печалбата, ако желаят да инвестират и в рамките на страната. Пет месеца по-късно обаче разширяването на забраната за тях беше едно от предложенията, изготвени набързо от руското министерство на финансите с цел стабилизиране на рублата.

Макар че Русия успя да окаже известна подкрепа на рублата, използвайки други инструменти, по-нататъшен спад може да доведе до преоценка на капиталовите ограничения.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

2 Отговори на “Русия отказва да изплати милиарди долари печалби на западни компании”
  1. ВСЕКИ, КОЙТО Е ПОДЦЕНИЛ ГЕНИАЛНИЯТ РУСКИ “УМ” ИНТЕЛЕКТ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ЩЕ ПЛАТИ МНОГО, МНОГО ВИСОКА ЦЕНА, ЗА СВОЯТА ЛИЧНА ИЛИ ДЪРЖАВНА САМОНАДЕЯНОСТ. НЕ СЪМ УЧИЛА ПОЛИТИКА. НЕ Е НУЖНО. ДА ГО РАЗБЕРЕШ ЧЕТИ ИСТОРИЯ. ЧЕТИ ВЪНШНИ МЕДИИ. М/У РЕДОВЕТЕ. РОСИЯ ЩЕ СЛОЖИ ЦЯЛА ЕВРОПА В МАЛКИЯ СИ ДЖОБ. НЕ КАЗВАМ ПОД “руски ботуш”. СИГУРНА СЪМ. АБСОЛЮТНО, НИКАКВО СЪМНЕНИЕ. ВЪПРОС НА НЕ МНОГО ДЪЛГО ВРЕМЕ.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.