НАЧАЛО Други

Русия, ОАЕ и други държави удължават намаленото производство на петрол

04.03.2024 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Русия, ОАЕ и други държави удължават намаленото производство на петрол

Неотдавнашните изявления на големите държави-производителки на петрол са сигнал за продължаване на усилията за стабилизиране на световните цени на петрола в условията на продължаваща икономическа несигурност.

Решението за удължаване на срока на съкращаване на производството, начело на което застанаха ключови играчи като Москва и Рияд, подчертава значението на съгласуваните действия на петролния пазар. Тези мерки, които надграждат предишните намаления, отразяват колективния ангажимент за подкрепа на пазарната стабилност и укрепване на цените в условията на колебливо търсене и геополитическо напрежение.

Обещанието на Саудитска Арабия да намали производството си с един милион барела дневно от април до юни (второ тримесечие), заедно с ангажимента на Русия за съкращаване на производството с 471,000 барела дневно през същия период, подчертава значителната роля на тези големи производители във формирането на глобалната петролна динамика.

Освен това решението на допълнителни членове на ОПЕК+, включително ОАЕ, Кувейт, Ирак и Казахстан, да удължат доброволните съкращения допълнително допринася за усилията на алианса да възстанови баланса между търсенето и предлагането.

Коалицията ОПЕК+, състояща се от 22 държави, демонстрира единен подход при прилагането на съкращения на производството, надхвърлящи пет милиона барела дневно, от края на 2022 г. насам. Въпреки това геополитическите събития, като например военните действия на Русия в Украйна, внесоха допълнителни усложнения на петролния пазар, като доведоха до повишаване на цените и предизвикаха очакване за удължаване на съкращенията.

Въпреки това вътрешните разногласия в рамките на ОПЕК+, пример за които е неотдавнашното напускане на Ангола от алианса заради спорове за намаляване на производството, подчертават предизвикателствата за поддържане на единството на фона на различните интереси и приоритети. Икономистите подчертават значението на по-широкото участие в колективните споразумения за укрепване на стабилността и ефективността на алианса, особено когато той се ориентира към променящата се пазарна динамика и геополитическия натиск.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Зарязването на долара – основната тема на предстоящата среща в Русия

Според неотдавнашно изявление на дипломат акцентът на срещата на върха на БРИКС през 2024 г. ще бъде поставен главно върху програмата за дедоларизация.

24.04.2024 12:00 2 мин. четене

Огромен ръст на крипто даренията за благотворителност

Крипто даренията трансформират американската филантропия: Над $2 милиарда са събрани през 2023 г., като 56% от водещите благотворителни организации приемат дигитални активи.

24.04.2024 10:12 2 мин. четене

БРИКС: Руски министър с важно съобщение за финансовото бъдеще на съюза

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков сподели в интервю, че страните от БРИКС обсъждат използването на трансакции със стабилни монети и на платформа за плащания в CBDC с цел подобряване на финансовата интеграция.

24.04.2024 7:00 1 мин. четене

БРИКС: Ще замени ли съюза долара с криптовалути?

Страните от БРИКС развиват смела програма за отказ от щатския долар в полза на единна криптовалута за международна търговия.

23.04.2024 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.