НАЧАЛО Регулации

Русия и нуждата от регулация на криптовалутите

28.03.2024 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Русия и нуждата от регулация на криптовалутите

Министърът на финансите на Русия Антон Силуанов наскоро разгледа сложните въпроси, свързани с регулирането на криптовалутите и тяхното приемане в страната.

По време на лекция той подчерта необходимостта от прилагане на разпоредби, благоприятстващи растежа на сектора, като същевременно призна предизвикателствата, с които се сблъскват регулаторните органи при ориентирането в този развиващ се пейзаж.

Въпреки че Силуанов поддържа твърда позиция по отношение на добива на криптовалути в рамките на Русия, застъпвайки се за регулаторен надзор, той се сблъсква с опозиция от страна на Централната банка на Русия, която продължава да се опасява от липсата на регулаторен контрол върху дигиталните активи. Това несъгласие подчертава дългогодишните дебати относно легализирането и регулирането на криптовалутите, особено що се отнася до въпросите на контрола и надзора.

Въпреки вътрешните резерви, Силуанов изрази готовност за използване на добитите дигитални активи за международни трансакции, подчертавайки потенциала за сътрудничество с централната банка за установяване на всеобхватни регулаторни рамки. Този подход на сътрудничество отразява ангажимента на правителството за разработване на балансирани стратегии, които отчитат както възможностите, така и рисковете, свързани с криптовалутите.

Одобрението на дигиталните валути за международни плащания от страна на руския президент Владимир Путин добавя още едно измерение към дискусията. От 2022 г. насам Путин се застъпва за използването на блокчейн технологията във финансовите трансакции, сигнализирайки за стратегически интерес към приемането на дигитални валути.

Съобразяването с дигиталните валути е в съответствие с по-широките финтех инициативи на Русия, за което свидетелстват значителните дейности по добив на криптовалути през 2022 г., според финтех хъба Сколково. Неотдавнашното законодателство на Путин за регулиране на използването на дигитални валути в международните плащания представлява напредък към създаването на ясни правни рамки в тази област.

Дискусиите около използването на криптовалути в страната обаче остават сложни и изискват внимателно разглеждане на регулаторните последици. Забележките на Силуанов подчертават продължаващите усилия за справяне с тези предизвикателства чрез очертаване на приемливите употреби на добитите криптовалути, особено в националните и международните платежни системи.

Докато Русия се ориентира в развиващия се пейзаж на регулирането на криптовалутите, намирането на баланс между използването на предимствата на дигиталните валути и намаляването на свързаните с тях рискове ще бъде от решаващо значение за финансовата екосистема на страната. Коментарът на Силуанов отразява продължаващия диалог, насочен към оформянето на регулаторни рамки, които насърчават иновациите, като същевременно осигуряват спазването на нормативните изисквания и защитата на потребителите.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Американски сенатори искат да забранят алгоритмичните стабилни монети

Сенаторите Синтия Лумис и Кирстен Джилибранд съвместно предложиха нов законопроект, насочен към регулиране на стабилните монети, което отразява нарастващата спешност в Конгреса да се обърне внимание на регулаторния надзор върху дигиталните валути.

18.04.2024 11:00 2 мин. четене

Ще забрани ли Виетнам криптовалутите?

Министерството на правосъдието на Виетнам подчерта, че липсва конкретна правна рамка за регулиране на криптовалутите и виртуалните активи в страната, въпреки че те не са забранени.

14.04.2024 19:00 1 мин. четене

Как липсата на глобални крипто регулации се отразява на пазарите

Пазарът на криптовалути, въпреки бързия си растеж и широкото приемане, работи в регулаторна среда, която в значителна степен не е пригодена за всички участници на пазара, за инвеститорите и за цялостната стабилност на крипто екосистемата.

11.04.2024 17:15 3 мин. четене

Как се отразяват европейски крипто закони върху пазарите

Регламентът на Европейския съюз за криптоактивите, приет през 2023 г., който трябва да влезе в сила до края на годината, все още не е довел до увеличаване на деноминираните в евро крипто транзакции, според регулатора на ценни книжа на блока.

11.04.2024 17:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.