НАЧАЛО Други

Русия: Криптовалутите като решение срещу натиска на санкциите?

май 3, 2023 17:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Русия: Криптовалутите като решение срещу натиска на санкциите?

Въпреки че регулаторните органи на Съединените щати разглеждат криптовалутата като голяма заплаха, Русия започва да признава нейния потенциал и да експериментира с използването ѝ.

Санкциите се превърнаха в обичаен инструмент на държавите за оказване на натиск върху политическите им съперници. Все пак те оказаха значително въздействие и върху Русия, което подтикна страната да обмисли използването на криптовалута, за да заобиколи тези ограничения и да извършва трансгранични транзакции.

Заместник-министърът на финансите Алексей Моисеев неотдавна говори на конференция и призна, че криптовалутата, която като цяло се разглежда като “зло”, може да бъде ефективна в определени ситуации, например при външнотърговски дейности.

В момента комисията на Държавна дума по въпросите на финансовия пазар разглежда законопроект. Ако бъде приет, комисията ще разреши на отделни оператори да използват криптовалута при външнотърговски сделки.

Използването на криптовалута за трансгранични транзакции обаче е свързано със значителни предизвикателства, включително волатилността на криптовалутите като Биткойн, която затруднява точната оценка на стойностите на транзакциите.

Освен това липсата на регулаторен надзор в сектора на криптовалутите създава значителен риск от измами и други престъпни дейности, особено при трансграничните транзакции, при които лошите участници трудно могат да бъдат идентифицирани и подведени под отговорност.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Очаква ли се рали на фондовия пазар след срещата на Фед?


Въпреки пречките използването на криптовалута при трансгранични транзакции предлага значителни предимства. Този подход може да заобиколи ограниченията на традиционните финансови системи, като по този начин осигурява по-бързи, по-рентабилни и по-ефективни транзакции.

Потенциалното приемане на крипто в Русия за международна търговия бележи голям скок за индустрията. Макар че тези транзакции са свързани с определени опасности и усложнения, ползите са достатъчно убедителни, за да ги превърнат в осъществим вариант за държавите, които искат да избегнат санкциите, да участват в глобалната търговия или да не изостават от напредъка на Русия във възприемането на новите технологии.

Важно е да се отбележи, че общият крипто пазар се е свил с 3.2%, като общата пазарна капитализация на индустрията е намаляла до по-малко от $1.3 трилиона.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Какво ще стане ако Мексико се присъедини?

Според доклад на Bloomberg Мексико е една от 19-те държави, които са проявили интерес да се присъединят към БРИКС. Въпреки това от Мексико все още не са подали официалното си заявление за присъединяване към алианса.

юни 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Nvidia стигна до трилион долара на фона на AI бумa

Благодарение на нарастващото търсене на технологии за изкуствен интелект, Nvidia за кратко се присъедини към клуба на компаниите с пазарна капитализация от трилион долара.

юни 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Още една държава зарязва долара, за да купува петрол

В сряда Уилям Руто, президентът на Кения, представи нова инициатива за справяне с кризата с долара, която включва приемане на стратегия за закупуване на петрол с националната валута – кенийския шилинг.

юни 1, 2023 15:30 2 мин. четене

Рецесията е тук и тези индикатори сочат към точно това

На фона на нарастващите опасения на експерти и инвеститори относно предстоящ икономически спад, през последните пет десетилетия се наблюдава все по-голямо съвпадение на водещите икономически показатели, което показва голяма вероятност от глобална рецесия в близко бъдеще.

юни 1, 2023 11:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.