НАЧАЛО Крипто Крими

Руснак атакува инфраструктурата на САЩ с искания за откупи за стотици милиони в крипто

май 19, 2023 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Руснак атакува инфраструктурата на САЩ с искания за откупи за стотици милиони в крипто

Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения срещу лице от Русия за участие в атаки срещу американската инфраструктура.

Според прессъобщение на Министерството на правосъдието от 16 май това лице е участвало в крипто-рансъмуер схема, която е била насочена конкретно към инфраструктурата на Съединените щати. Министерството представи два обвинителни акта срещу въпросното лице.

Нападателят, идентифициран като Михаил Павлович Матвеев, е имал няколко псевдонима: Wazawaka, m1x, Boriselcin и Uhodiransomwar.

 

Нападенията са извършени на територията на Съединените щати, като са засегнали различни жертви в сектори, включително здравеопазване, правоприлагащи органи във Вашингтон, Ню Джърси и други сектори в цялата страна.

Дейността на Матвеев в областта на киберпрестъпността датира от 2020 г., като той използва различни варианти на рансъмуер като LockBit, Babuk и Hive. Твърди се, че исканите от него откупи са достигнали до $400 милиона, а той е успял да открадне $200 милиона.

Помощник-главният прокурор Кенет А. Полит-младши от Наказателния отдел на Министерството на правосъдието заяви:

Матвеев е обвинен в извършването на атаки с цел получаване на откуп срещу критична инфраструктура по целия свят, включително болници, правителствени агенции и жертви в други сектори. Тези международни престъпления изискват координиран отговор. Ще продължим да следим за налагането на тежки последици на най-изявените извършители в екосистемата на киберпрестъпленията.

Матвеев, известен също като Wazawaka, е привлякъл вниманието на общността на киберпрестъпниците заради провокативното си поведение. През 2022 г. медийни съобщения сочеха, че той е станал измамник, публикува кодове за експлойти и се подиграва с изследователи и журналисти. Това доведе до публикуването на селфита и видеоклипове, свързани с него.

Той често е споделял подробности за атаките си, пренебрегвайки предпазливия подход, възприет от други рансъмуер групи. Изглежда, че безгрижното му отношение го е застигнало, което доведе до неотдавнашните действия на правоприлагащите органи.

Струва си да се отбележи, че руските участници често са били свързвани с атаки, включващи криптовалути. През 2022 г. руски гражданин се призна за невинен по обвинения в пране на пари, свързани с плащания на откупи от инфраструктурни атаки в Съединените щати. Междувременно субекти извън юрисдикцията на Русия са се насочили към украинска газова компания.

Не всички лица, участващи в такива дейности, обаче имат негативни намерения. Един анонимен нападател от типа “Робин Худ” например е откраднал средства от руските правоприлагащи органи и ги дари на Украйна.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Биткойн милионер открит мъртъв в САЩ

Във вторник семейството на Джон Форсайт, лекар от спешното отделение и иноватор в областта на криптовалутите, разкри, че той е открит мъртъв в северозападен Арканзас след предишното му изчезване този месец.

юни 1, 2023 14:04 2 мин. четене

Проект за меме криптовалута, обвинен в измама на инвеститорите

Крипто инфлуенсърът, познат като “ZachXBT” обвини проекта $VIRAL Meme Coin, че е измамил инвеститорите със 131 ETH, което поражда опасения за поредната измама с меме монети, използващи верифициран бадж (синя отметка), за да измамят нищо неподозиращи хора.

май 30, 2023 11:00 2 мин. четене

САЩ иска да конфискува криптовалути от сметки на Binance

В неотдавнашно съобщение за пресата се посочва, че прокуратурата на САЩ е предприела правни действия за възстановяване на постъпленията от криптовалута, свързани с измамна схема, насочена към компания, базирана в Масачузетс.

май 28, 2023 12:00 1 мин. четене

Великобритания отчита загуби за над $370 милиона от крипто измами

Според британска агенция за докладване на измами, през изминалата, над 40% от загубите поради крипто измами във Великобритания година са се увеличили.

май 26, 2023 17:15 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.