НАЧАЛО Други

Руснаците се връщат у дома, за да подхранят военната икономика на Путин

03.05.2024 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Руснаците се връщат у дома, за да подхранят военната икономика на Путин

На фона на продължаващия конфликт, произтичащ от инвазията на Русия в Украйна, значителен брой руснаци, оценени на до един милион, потърсиха убежище в чужбина.

Въпреки това, налице е забележителна промяна, тъй като хиляди сега избират да се завърнат у дома, представлявайки пропагандна полза за президента Владимир Путин и подкрепяйки разкъсаната от война икономика на Русия.

Изправени пред безброй предизвикателства в чужбина, включително трудности при подновяване на разрешителни за пребиваване, навигация при финансови трансфери и ограничени гостоприемни дестинации, много руснаци избират да прекратят самоналоженото си изгнание.

Решението е продиктувано от комбинация от практически съображения и чувство на разочарование от перспективите им в чужбина, както беше подчертано от личности като Алексей, бивш политически консултант от Москва, който се премести в Грузия, за да се занимава с предприемачески начинания след задържането му на антивоенен митинг. Логистичните препятствия и намаляващите финансови ресурси в крайна сметка доведоха до завръщането му в Русия.

Масовото изселване, предизвикано от инвазията през февруари 2022 г., постепенно се забави, като докладите предполагат, че около половината от избягалите първоначално вече са се завърнали. Президентът Путин похвали тази тенденция като утвърждаване на неговата политика, въпреки че основните мотиви на завръщащите се емигранти са по-нюансирани.

Въпреки това тези истории се използват от държавната пропаганда, за да подсилят разказите за враждебността на Запада към Русия. Освен това притокът на завърнали се не само обслужва политически цели, но също така укрепва икономиката на страната в лицето на военновременните санкции. Според оценки на Bloomberg Economics, обратната миграция потенциално е допринесла значително за икономическия растеж на Русия, особено в секторите, ориентирани към потребителите.

Завърналите се, включващи предимно бизнесмени, предприемачи и висококвалифицирани професионалисти, се разглеждат като критичен актив за облекчаване на недостига на работна ръка и стимулиране на икономическата активност.

И все пак предизвикателствата продължават да съществуват за тези, които се връщат, включително несигурни перспективи за работа и обществено напрежение, подхранвани от различни гледни точки относно конфликта. Въпреки трудностите, за мнозина решението да се върнат в Русия е водено от желание за стабилност и познанство сред глобалните катаклизми.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Криптовалутите никога няма да заменят долара според експерти

Тъй като икономиката на САЩ показва признаци на влошаване с нарастващи показатели за дълга, щатският долар е изправен пред сериозни предизвикателства.

18.05.2024 18:00 2 мин. четене

БРИКС: Русия и Китай са готови заедно да се противопоставят на САЩ

На фона на ескалиращото напрежение в световен мащаб Русия и Китай укрепват съюза си, представяйки единен фронт срещу политиките на САЩ.

18.05.2024 16:00 2 мин. четене

Ето коя криптовалута използват американските банки за токенизация

Depository Trust and Clearing Corporation (DTCC), известна като най-голямата система за сетълмент в света, си партнира с блокчейнът, предоставящ оракулски услуги – Chainlink (LINK), за да завърши пилотна програма, включваща няколко големи банкови институции в САЩ.

18.05.2024 15:00 1 мин. четене

ООН прогнозира подобряване на световната икономика

В четвъртък Организацията на обединените нации (ООН) съобщи за подобрени перспективи за световната икономика в сравнение с предишната си прогноза от януари.

18.05.2024 13:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.