НАЧАЛО Други

Руска петролна компания ще плаща двойно по-високи данъци на България след заплаха за забрана на вноса

октомври 26, 2023 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Руска петролна компания ще плаща двойно по-високи данъци на България след заплаха за забрана на вноса

Рафинерията на "Лукойл" в България се ангажира да увеличи почти двойно данъчните си вноски към държавата след предупреждение от българския парламент относно потенциални ограничения на вноса на руски суров петрол по море, както заяви Делян Пеевски, лидер на парламентарната група на ДПС в понеделник.

Това изявление дойде след правителствена среща с депутати, посветена изключително на присъствието на руската петролна компания в България и разрешението за преработка на руски суров петрол.

Понастоящем България притежава изключение от ембаргото на ЕС върху руския петрол до приключването на 2024 г., което българската рафинерия на Лукойл в момента използва.

“Поради заплахата от загуба на освобождаването Лукойл се ангажира да плати данъци в размер на над 500 милиона лева”, разкри Пеевски след извънредното парламентарно заседание.

Преди това правителството предвиждаше данъчната вноска на Лукойл да бъде 135 милиона евро за държавния бюджет. Пеевски обаче разкри, че сега компанията е обещала 250 милиона евро, ако парламентът запази освобождаването от ембаргото на ЕС върху руския петрол.

Въпреки това двете влиятелни парламентарни партии – ГЕРБ и ДПС, настояват за по-значителни вноски. Те се застъпват за това “Лукойл” да плати общо 750 милиона евро, отчитайки натрупаните месечни вноски, които компанията е длъжна да отделя във Фонда за енергийна сигурност на България.

Българският енергиен данък върху петрола се определя от разликата в цените на суровия петрол тип Брент и руския петрол тип Урал, внасян от рафинерията на Лукойл. Тази такса беше въведена през февруари 2023 г. в отговор на руското нахлуване в Украйна, но официалната нотификация на закона пред Европейската комисия все още не е приключила.

През уикенда ГЕРБ и ДПС поставиха ултиматум за незабавна промяна на закона, която да забрани незабавно вноса на руски суров петрол. Представители на ГЕРБ дори предложиха да се отиде още по-далеч, като се обсъди възможността за поемане на контрола върху рафинерията и национализиране на съоръженията за съхранение на суров петрол на “Лукойл”.

Освен това в понеделник Пеевски заяви, че държавата ще поеме управлението на съоръженията за съхранение.

Правителството е обезпокоено от евентуалното рязко спиране на доставките на руски петрол, което може да се отрази неблагоприятно на работата на рафинерията. България все още не е изградила необходимата инфраструктура за доставка на неруски петрол, а транзитът на петролни танкери през Босфора се забавя с 25 дни.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

“Криптовалутите са за престъпници”, а банките плащат глоби за над $180 милиарда

Според данни, събрани от Violation Tracker, база данни за корпоративни нарушения, най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, са понесли значителни глоби на обща стойност $181 милиарда от началото на хилядолетието.

декември 8, 2023 21:00 1 мин. четене

2024 година ще е тежка за европейските платежни компании

Очаква се финтех компаниите, работещи в сектора на плащанията, да продължат да се сблъскват с предизвикателства до 2024 г., според оценка на Jefferies.

декември 8, 2023 19:00 1 мин. четене

Binance оттегли заявлението си за инвестиционен фонд в Абу Даби

Binance, призната за най-голямата борса за криптовалути в света, се отказа от получаването на лиценз за управление на колективен инвестиционен фонд в Абу Даби.

декември 8, 2023 17:30 1 мин. четене

Западът “забавя” развитието на глобалната икономика според президента на Русия

По време на инвестиционния форум “Russia Calling!” в Москва руският президент Владимир Путин подчерта значителните промени в световния икономически пейзаж.

декември 8, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.