НАЧАЛО Други

Ето как БРИКС може да смачка долара

октомври 25, 2023 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ето как БРИКС може да смачка долара

В резултат на усилията за разширяване на БРИКС икономистът Джим О'Нийл, който е автор на абревиатурата, предложи идеи за потенциална стратегия за оспорване на господството на щатския долар.

Наскоро О’Нийл се спря на тази експанзия в статия, в която подчерта недостатъците на прекомерната зависимост от зелената валута и предложи важна стъпка за окончателно противодействие.

През тази година съюзът БРИКС демонстрира твърд ангажимент да намали зависимостта си от долара. Той използва разширения си обхват, за да продължи да развива тенденцията за извършване на международни транзакции в местни валути. О’Нийл обаче предположи, че тези усилия може да са неправилно насочени, тъй като изследва алтернативни пътища за тези трансформации.

Преди двадесет години икономистът Джим О’Нийл въведе термина БРИКС, като цели да привлече вниманието към нововъзникващите икономики и да подчертае потенциалната им еволюция отвъд символичното представяне. Сега той продължава да проучва тази цел и да изследва нейните дълбоки последици.

Коментирайки разрастването на БРИКС през тази година, Джим О’Нийл разясни ключа към оспорването на господството на щатския долар. Той направи дисекция на икономическата динамика на блока, като подчерта различието му от Г-7 поради по-малко тежката му структура на върха.

О’Нийл изтъкна “значителното предизвикателство”, пред което е изправен блокът, свързано с всепроникващото влияние на долара, като подчерта, че подобна зависимост не е благоприятна за глобалното икономическо здраве. По-нататък той направи паралел с еврото, твърдейки, че то би могло да изиграе ключова роля в дедоларизацията, ако държавите членки му бяха позволили да придобие глобална привлекателност.

О’Нийл твърди, че БРИКС трябва да проведе “съществени финансови реформи”, за да постигне напредък в каузата на дедоларизацията. Той предвижда тези реформи да надхвърлят простото проучване на единна валута на БРИКС, като предвиждат по-широко насърчаване на местните валути в световен мащаб.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС, Биткойн и злато – предстои тежка година за долара

През изминалата година Съединените щати бяха изправени пред сериозни икономически предизвикателства, борейки се с инфлацията и стремейки се да стабилизират финансовото си състояние в условията на глобални колебания.

декември 4, 2023 8:00 3 мин. четене

Coinbase регистрира огромен ръст на обема на търговия – цената на акциите се изстреля с над 70%

След неотдавнашните регулаторни сътресения в Binance обемите на търговия в Coinbase отбелязаха значителен ръст. Едновременно с този скок се наблюдаваше и значителен ръст в цената на акциите на компанията.

декември 4, 2023 6:00 2 мин. четене

Китайските AI фирми устояват на натиска на САЩ

Налагането на ограничения върху чиповете и санкциите, насочени към китайските компании за изкуствен интелект, нанесоха значителен удар върху напредъка на страната в областта на изкуствения интелект.

декември 3, 2023 21:00 2 мин. четене

Канада се разминава с рецесията, но икономиката се свива

Икономиката на Канада се сблъска с неочакван неуспех през третото тримесечие, разкривайки спад на годишна база от 1.1%, както стана ясно от последните данни, което е далеч от рецесия, но показва спъващ се растеж преди предстоящото решение за лихвените проценти.

декември 3, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.