НАЧАЛО Други

Русия се развива, докато Западът деградира според Путин

11.12.2023 17:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Русия се развива, докато Западът деградира според Путин

По време на бизнес форум в Москва Владимир Путин заяви, че икономическата изолация на Русия, въпреки западните санкции и продължаващия конфликт в Украйна, по парадоксален начин е допринесла положително за страната.

Той изтъкна прогнозирания ръст на руската икономика от 3.5% за настоящата година, възстановявайки се от спада от 2.1% през 2022 г.

Путин подчерта, че сегашният БВП надхвърля нивата отпреди санкциите, позовавайки се на устойчивостта на фона на прекъснатите глобални финансови връзки и търговските ограничения, наложени от Запада. Противно на твърденията на някои икономисти за икономически упадък на Русия вследствие на санкциите, Путин остава уверен в траекторията на Русия към превръщането ѝ в процъфтяващ икономически център.

На фона на дискусиите за глобалните икономически промени и предизвикателства Путин подчерта необходимостта от силна и суверенна държава, която да се ориентира успешно в тези промени, позиционирайки Русия като потенциален център на растеж в развиващата се световна икономика. Той също така изтъкна намаляването на бюджетния дефицит на Русия в контраст с влошаващите се западни икономики, което предполага превъзходство на руските икономически политики.

Анализаторите обаче отдават неотдавнашния икономически подем на Русия предимно на увеличените разходи за отбрана, което личи от подписания от Путин рекордно висок военен бюджет за 2024 г.

Въпреки тази положителна тенденция, Русия е изправена пред значителни икономически предизвикателства, като например недостиг на работна ръка и високи нива на инфлация, признати от Путин като обременяващи за бизнеса.

И все пак, противопоставяйки се на оптимистичната позиция на Путин, изследователите от Йейл предполагат, че благоприятните икономически статистически данни за Русия може да са селективни или изкривени, рисувайки по-розова картина от реалността.

Тези анализатори очакват мрачно бъдеще за Русия, противно на положителните прогнози на Путин. Те твърдят, че недокладваните статистически данни показват влошаване на руската икономика – мнение, което противоречи на разказа на Кремъл.

Въпреки че руските официални лица продължават да подчертават икономическата устойчивост на страната в условията на санкции и конфликти, неотдавнашните признания от Кремъл потвърдиха, че при налагането на първите западни санкции Русия е била на ръба на колапса.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Google влиза в партньорство с Reddit за иновации в сектора на AI

Наскоро Reddit и Google обявиха новаторско партньорство, насочено към увеличаване на възможностите на моделите на изкуствения интелект на Google.

25.02.2024 12:00 2 мин. четене

БРИКС: ЕЦБ с първата си огромна загуба от 20 години насам

Неотдавнашните събития във финансовия сектор насочиха вниманието към промени в глобалната икономическа динамика, които могат да окажат положително въздействие върху БРИКС.

25.02.2024 9:00 2 мин. четене

Тревожни икономически тенденции след като глобалният дълг надхвърли $313 трилиона

Световният дълг достигна безпрецедентен връх, надхвърляйки $313 трилиона. Неотдавнашен анализ показва, че група държави са изправени пред нарастващи рискове, свързани с изплащането му.

25.02.2024 7:00 1 мин. четене

Полицията в Хонконг разкри схема за пране на пари за близо $2 милиарда

Властите в Хонконг разкриха, че са разбили значителна глобална схема за пране на пари, като са използвали конвенционалната банкова система, за да изперат около $1.8 милиарда.

24.02.2024 21:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “Русия се развива, докато Западът деградира според Путин”
  1. Още от времената на СССР знаем, че западът е като мушмула – колкото повече загнива, толкова по-сладка става 😀

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.