НАЧАЛО Други

Русия показва силна икономика – защо санкциите на Западът не работят?

15.03.2024 22:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Русия показва силна икономика – защо санкциите на Западът не работят?

Въпреки очакванията, че подновяването на санкциите от страна на ЕС и САЩ ще отслаби руската икономика, тя показа завидна устойчивост, което съвпадна с очакваното преизбиране на Владимир Путин за четвърти президентски мандат.

След нахлуването в Украйна през 2022 г. Русия се адаптира, запазвайки икономическата си сила. Конфликтът води началото си от анексирането на Крим през 2014 г., което доведе до първоначални санкции от страна на САЩ и ЕС.

Москва се подготви за потенциална ескалация, като консолидира финансовите и енергийните пазари и търси съюзи с държави като Китай. Въпреки възприеманата изолация от Запада, Русия поддържа стабилни отношения с бившите съветски републики, което улеснява търговията с Европа.

Гръбнакът на руската икономика остава износът на петрол, подкрепен от намаляването на износа на суров петрол от Саудитска Арабия. Настоящата цена на петрола поддържа държавните приходи, като подпомага различни сектори, включително военните и социалните разходи.

Руското правителство инжектира средства в икономиката, подпомагайки семействата на военнослужещите и справяйки се с недостига на работна ръка чрез военна мобилизация, което води до увеличаване на заплатите. Въпреки инфлацията правителствените инжекции смекчават нейното въздействие, като засилват доверието на потребителите.

Недостигът, причинен от западните санкции, се смекчава от руските алтернативи. Макар че не всички руснаци одобряват правителствения подход към войната в Украйна, мнозинството се съгласява с него, а несъгласните с него гласове се потискат.

В перспектива икономическата стабилност на Русия може да бъде поставена под въпрос от колебанията на петролния пазар, което може да наложи съкращаване на разходите. Дългосрочните опасения включват демографски спад, който поставя предизвикателства пред работната сила и икономиката, въпреки че тези въпроси са засенчени от по-неотложни приоритети.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Ще присъстват ли европейски държави на срещата през 2024 година?

Годишната среща на върха на БРИКС, планирана за края на тази година, се очаква да се проведе през втората половина на лятото, следвайки модела от предишните години.

17.04.2024 12:00 2 мин. четене

Доларът достигна 5-месечен връх – как се отрази това на другите валути

Индексът на щатския долар (DXY) наскоро достигна петмесечен връх, подкрепен от неочаквано добрите данни за продажбите на дребно в САЩ, докато ключови валути като японската йена и британския паунд бяха подложени на натиск за понижение.

17.04.2024 9:00 2 мин. четене

Google ще инвестира над $100 милиарда в изкуствен интелект

Подразделението за изкуствен интелект на Google, ръководено от главния инженер Хасабис, обяви безпрецедентна инвестиция в размер на над $100 милиарда в изкуствен интелект (AI).

17.04.2024 8:00 1 мин. четене

БРИКС: Важно съобщение от Иран и Китай

Китай и Иран, които са членове на алианса БРИКС, са твърдо обединени на фона на последните събития.

17.04.2024 7:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.