НАЧАЛО Други

БРИКС: 10 валути, които засенчиха долара тази седмица

15.03.2024 13:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: 10 валути, които засенчиха долара тази седмица

През тази седмица щатският долар продължава да се понижава на фона на макроикономическия натиск. Приблизително 10 местни валути показаха по-силно представяне спрямо щатския долар тази седмица, включително валутите на две държави от БРИКС.

Индексът DXY, който следи представянето на щатския долар, показа спад през последните седем дни. Започвайки през март на равнище 104, щатският долар непрекъснато намаляваше, достигайки седмично дъно от 102.80. Този спад идва в момент, когато няколко местни валути надминават щатския долар, което съвпада с усилията на страните от БРИКС да намалят зависимостта си от щатския долар.

Засилената конкуренция от страна на местните валути оспорва статута на щатския долар като световна резервна валута. Страните от БРИКС се застъпват за използването на местни валути в международната търговия, което представлява потенциална заплаха за господството на щатския долар. Въздействието на потенциалното оттегляне на страните от БРИКС от долара в търговията е тема, която предизвиква безпокойство в различни сектори в САЩ.

По-долу са представени 10-те местни валути, които се представиха по-добре от щатския долар през тази седмица, като дори филипинското песо показа по-силно представяне от зелените пари:

  1. Малайзийски рингит: +2%
  2. Австралийски долар: +1.9%
  3. Японска йена: +1.9%
  4. Филипинско песо: +1.4%
  5. Тайландски бат: +1.1%
  6. Сингапурски долар: +1%
  7. Южнокорейска валута: +1%
  8. Китайски юан: +0.3%
  9. Индийска рупия: +0.2%
  10. Индонезийска рупия: +0.1%

Сред тези валути две са от страните от БРИКС. Както китайският юан, така и индийската рупия демонстрираха относително по-силно представяне в сравнение с щатския долар. По-специално индийската рупия показа постоянна сила спрямо щатския долар през последните 30 дни, което отразява промените на световните валутни пазари.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Руски министър с важно съобщение за финансовото бъдеще на съюза

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков сподели в интервю, че страните от БРИКС обсъждат използването на трансакции със стабилни монети и на платформа за плащания в CBDC с цел подобряване на финансовата интеграция.

24.04.2024 7:00 1 мин. четене

БРИКС: Ще замени ли съюза долара с криптовалути?

Страните от БРИКС развиват смела програма за отказ от щатския долар в полза на единна криптовалута за международна търговия.

23.04.2024 16:00 2 мин. четене

Уличиха двама адвокати от SEC в неправомерни действия срещу крипто проект

Двама адвокати на Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) – Майкъл Уелш и Джоузеф Уоткинс – подадоха оставка след критики от страна на федерален съдия за работата им по крипто дело, свързано с платформата DEBT Box на Digital Licensing Inc.

23.04.2024 15:00 1 мин. четене

Прогноза за бъдещето на долара от Morgan Stanley

Morgan Stanley прогнозира светло бъдеще за щатския долар (USD), въпреки опасенията във финансовата сфера за неговата уязвимост в условията на многополюсен валутен пейзаж.

23.04.2024 14:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.