НАЧАЛО Други

Русия официално вдига забраната за износ на петрол

ноември 13, 2023 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Русия официално вдига забраната за износ на петрол

Руското правителство е уведомило производителите на горива да се подготвят за премахването на всички останали ограничения върху износа на дизелово гориво и бензин, съобщиха трима представители на индустрията пред Reuters.

Русия, която е водещ износител на дизелово гориво по море в световен мащаб, първоначално наложи забрана за износ на горива на 21 септември, за да се справи с рязкото покачване на цените на вътрешния пазар и недостига. Въпреки че ограниченията бяха облекчени на 6 октомври, което позволи износ на дизелово гориво по тръбопроводи, мерките за износ на бензин останаха в сила, включително забраната за доставки в чужбина чрез камиони и железници.

В сряда министърът на енергетиката Николай Шулгинов посочи, че Русия обмисля да отмени забраната за износ на определени марки бензин. Анонимен източник от руска петролна компания разкри, че производителите са били информирани, че износът ще бъде възобновен от следващата седмица. Друг вътрешен човек от бранша потвърди това, заявявайки, че отмяната на забраната е обещана за следващата седмица. Руското министерство на енергетиката все още не е отговорило на молбите за коментар.

Дизелът представлява основният износ на петролни продукти от Русия, като през миналата година той е възлизал на около 35 милиона метрични тона, като по-голямата част от него се транспортира по тръбопроводи.

Износът на бензин е достигнал 4.8 милиона тона през 2022 г. Съобщава се, че поради наложените ограничения се е появил излишък от бензин, като един от източниците го обяснява с настоящото ниско търсене на вътрешния пазар извън сезона.

Длъжностните лица увериха, че забраната за износ ще бъде отменена, след като вътрешният пазар се стабилизира, като анализаторите очакват премахването на ограниченията след неотдавнашния сезон на прибиране на зърнените култури. В неделя вицепремиерът Александър Новак потвърди, че Русия ще запази допълнителното доброволно намаление на доставките от 300,000 барела дневно от износа на суров петрол и петролни продукти до края на декември, както беше обявено по-рано.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

“Криптовалутите са за престъпници”, а банките плащат глоби за над $180 милиарда

Според данни, събрани от Violation Tracker, база данни за корпоративни нарушения, най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, са понесли значителни глоби на обща стойност $181 милиарда от началото на хилядолетието.

декември 8, 2023 21:00 1 мин. четене

2024 година ще е тежка за европейските платежни компании

Очаква се финтех компаниите, работещи в сектора на плащанията, да продължат да се сблъскват с предизвикателства до 2024 г., според оценка на Jefferies.

декември 8, 2023 19:00 1 мин. четене

Binance оттегли заявлението си за инвестиционен фонд в Абу Даби

Binance, призната за най-голямата борса за криптовалути в света, се отказа от получаването на лиценз за управление на колективен инвестиционен фонд в Абу Даби.

декември 8, 2023 17:30 1 мин. четене

Западът “забавя” развитието на глобалната икономика според президента на Русия

По време на инвестиционния форум “Russia Calling!” в Москва руският президент Владимир Путин подчерта значителните промени в световния икономически пейзаж.

декември 8, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.