НАЧАЛО Други

Русия официално отмени забраната за износ на петрол

октомври 7, 2023 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Русия официално отмени забраната за износ на петрол

Русия реши да отмени неотдавнашната забрана за износ на дизелово гориво по море, като вместо това предпочете да осигури достатъчно доставки на гориво на вътрешния пазар.

В изявлението на правителството в Telegram се уточнява, че доставките могат да бъдат възобновени, стига горивото да се транспортира до руските пристанища по тръбопроводи, като по-голямата част от износа се осъществява през западните пристанища.

Това развитие идва като облекчение за вносителите, тъй като Русия, основен износител на дизелови горива по море, наскоро наложи почти пълно ембарго върху доставките, считано от 21 септември. Този ход беше в отговор на рязкото покачване на цените на горивата на вътрешния пазар, което допринесе за инфлационните опасения.

Забраната оказа значително въздействие върху европейските цени, като влоши и без това свития пазар. Рафинериите в световен мащаб изпитват затруднения да задоволят търсенето на дизелово гориво, след като Русия и Саудитска Арабия намалиха доставките на суровини, богати на този вид гориво, което доведе до намаляване на запасите.

Съгласно актуализираните разпоредби се очаква да бъде възстановен приблизително 90% от капацитета за износ по море отпреди забраната, което се равнява на около 630,000 барела на ден, по оценка на Виктор Катона, главен анализатор на суров петрол в Kpler, компания за пазарни анализи.

ПАО “Транснефт“, руският оператор на тръбопроводи за суров петрол и продукти, ще започне да зарежда дизелово гориво за износ по море в съответствие с новите разпоредби, в очакване на получаване на необходимата документация от правителството и одобрение от Министерството на енергетиката и готовността на производителите на петрол, заяви Игор Дьомин, говорител на “Транснефт“.

Обикновено Транснефт изисква експортен план, одобрен от Министерството на енергетиката на Русия, заедно с поръчки за превоз от производителите на петрол, за да може дизелът да бъде натоварен за външните пазари.

Интересно е, че основните показатели на търговците на горива показаха неочаквани реакции. След първоначалния спад до около $23.50 за барел (най-ниската стойност от юли насам) премията на бенчмарковите фючърсни дизелово гориво спрямо суровия петрол рязко нарасна, като по-рано в петък надхвърли $27.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС, Биткойн и злато – предстои тежка година за долара

През изминалата година Съединените щати бяха изправени пред сериозни икономически предизвикателства, борейки се с инфлацията и стремейки се да стабилизират финансовото си състояние в условията на глобални колебания.

декември 4, 2023 8:00 3 мин. четене

Coinbase регистрира огромен ръст на обема на търговия – цената на акциите се изстреля с над 70%

След неотдавнашните регулаторни сътресения в Binance обемите на търговия в Coinbase отбелязаха значителен ръст. Едновременно с този скок се наблюдаваше и значителен ръст в цената на акциите на компанията.

декември 4, 2023 6:00 2 мин. четене

Китайските AI фирми устояват на натиска на САЩ

Налагането на ограничения върху чиповете и санкциите, насочени към китайските компании за изкуствен интелект, нанесоха значителен удар върху напредъка на страната в областта на изкуствения интелект.

декември 3, 2023 21:00 2 мин. четене

Канада се разминава с рецесията, но икономиката се свива

Икономиката на Канада се сблъска с неочакван неуспех през третото тримесечие, разкривайки спад на годишна база от 1.1%, както стана ясно от последните данни, което е далеч от рецесия, но показва спъващ се растеж преди предстоящото решение за лихвените проценти.

декември 3, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.