НАЧАЛО Други

Акциите на компании, занимаващи се с канабис – добра инвестиционна възможност?

октомври 6, 2023 19:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Акциите на компании, занимаващи се с канабис – добра инвестиционна възможност?

Вълнението около канабисните акции намаля през последните години, тъй като не достигна печелившите резултати, прогнозирани по време на първоначалната вълна на легализация на целия континент.

Въпреки това някои инвеститори проявяват нов интерес към тези акции. Борсово търгуваният фонд AdvisorShares Pure US Cannabis, който се срина с 90% от пика си през 2021 г., отбеляза 50% ръст през последния месец, достигайки скорошна цена от $7.15.

Неотдавнашният подем се дължи на предложението на администрацията на Байдън за прекласифициране на наркотика в по-лека категория на федерално забранените вещества, както и на гласуването на комисия на Сената на САЩ в подкрепа на законопроект, който ще облекчи някои банкови ограничения за лицензираните от щата оператори на канабис.

Въпреки че приемането на законопроект за банковото обслужване на канабиса в Камарата на представителите изглежда малко вероятно поради законодателната безизходица, някои предприятия за канабис генерират печалби, а акциите им са разумно оценени спрямо паричните им потоци.

Използвайки FactSet, са идентифицирани търговци на дребно на канабис със стойност на предприятието от поне половин милиард долара, като е взет предвид техния дълг, а паричните им резерви, са извадени.

Получените девет компании илюстрират значителна дивергенция в представянето в рамките на индустрията. Бившият лидер в отрасъла Canopy Growth (CGC) отбеляза значителен спад и сега се търгува като акция за жълти стотинки.

В същото време канадският конкурент Tilray Brands (TLRY) се бори с намаляващите цени на марихуаната и се опитва да диверсифицира дейността си в бирената индустрия. И двете компании отбелязаха значителен спад в цените на акциите си през тази година. Според общоприетите счетоводни принципи нито един от продавачите на канабис не е отчел печалба през последните четири тримесечия взети заедно.

Въпреки това, когато се изключат непаричните разходи, няколко компании са показали положителен паричен поток от дейността си. Три компании, сред които Green Thumb Industries (GTBIF), Verano Holdings (VRNOF) и Cresco Labs (CRLBF), дори генерираха свободен паричен поток, отчитайки капиталовите разходи, през последните четири отчетени тримесечия.

След това класирахме тези акции въз основа на тяхната достъпност спрямо оперативния им паричен поток през последните четири тримесечия (т.е. оперативния им доход преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация). По този показател някои акции все още изглеждат на разумна цена, дори след неотдавнашното им увеличение.

Green Thumb, Verano, Cresco и Trulieve Cannabis (TCNNF) се търгуват при 10 пъти по-висока или по-ниска стойност на EBITDA. За да се осигури контекст, S&P 500 напоследък поддържа коефициент на EBITDA над 15.

Макар че федералната подкрепа за индустрията на канабиса през тази година изглежда несигурна, съществуват възможности за растеж, тъй като щатите продължават да облекчават регулациите си. Щатът Ню Йорк е на път да обяви над 1,000 лиценза за марихуана за развлечение, след двегодишна регулаторна подготовка.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

“Криптовалутите са за престъпници”, а банките плащат глоби за над $180 милиарда

Според данни, събрани от Violation Tracker, база данни за корпоративни нарушения, най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, са понесли значителни глоби на обща стойност $181 милиарда от началото на хилядолетието.

декември 8, 2023 21:00 1 мин. четене

2024 година ще е тежка за европейските платежни компании

Очаква се финтех компаниите, работещи в сектора на плащанията, да продължат да се сблъскват с предизвикателства до 2024 г., според оценка на Jefferies.

декември 8, 2023 19:00 1 мин. четене

Binance оттегли заявлението си за инвестиционен фонд в Абу Даби

Binance, призната за най-голямата борса за криптовалути в света, се отказа от получаването на лиценз за управление на колективен инвестиционен фонд в Абу Даби.

декември 8, 2023 17:30 1 мин. четене

Западът “забавя” развитието на глобалната икономика според президента на Русия

По време на инвестиционния форум “Russia Calling!” в Москва руският президент Владимир Путин подчерта значителните промени в световния икономически пейзаж.

декември 8, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.