НАЧАЛО Други

Русия гледа към криптовалутите за международна търговия

02.02.2024 19:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Русия гледа към криптовалутите за международна търговия

Управител Елвира Набиулина води дискусиите на Руската централна банка относно потенциалното използване на дигитални валути на централните банки (CBDC) във външната търговия в съответствие с глобалното сближаване на финансовите технологии и геополитическите съображения.

Макар да се противопоставя на криптовалутите във вътрешните транзакции, Набиулина изрази готовност за проучване на дигиталните валути в трансграничните плащания. Дигиталната рубла, руската CBDC, е проектирана за безпроблемна интеграция с други CBDC, демонстрирайки перспективен подход.

Въпреки резервите по отношение на вътрешната употреба, Набиулина подчерта готовността на Русия да разгледа криптовалутите във външната търговия, като запази ясна позиция срещу използването им във вътрешните плащания.

Текущите обсъждания в Държавната дума имат за цел да се изготви законопроект, регулиращ използването на криптовалути в международната търговия, което е сигнал за ангажимента на Русия да проучи развиващия се пейзаж на дигиталните валути.

Плановете за създаване на комитет за разрешителни за външна търговия, свързани с криптовалути, бяха разкрити през април 2023 г. от заместник-министъра на финансите Алексей Моисеев. Въпреки това се появиха опасения от страна на Запада за потенциална експлоатация на криптовалутата от руски субекти с цел избягване на санкции.

Бяха отправени призиви за бдителност в рамките на крипто индустрията, а фигури като Хилари Клинтън се застъпиха за цялостна блокада на руските потребители на криптовалути, подчертавайки геополитическите последици и развиващата се роля на дигиталните валути в международните отношения.

В интервю Набиулина призна предизвикателствата, породени от неотдавнашните санкции на САЩ и надвисналата заплаха от вторични санкции, описвайки ги като създаващи “определени усложнения на трансграничните разплащания с много държави“. Въпреки тези предизвикателства тя ги разглежда като катализатор за Русия и нейните съюзници да активизират усилията си за разработване на алтернативни методи за разплащане.

Това признание подчертава потенциала на дигиталните валути да предложат алтернативи при преодоляването на икономическите санкции и трансграничните транзакции.

Руската централна банка под ръководството на Набиулина активно проучва възможностите за интегриране на CBDC и криптовалутите във външната търговия. Макар да е предпазлива по отношение на вътрешната употреба на криптовалути, Русия остава отворена за проучване на приложението им в международната.

Тези развития отразяват продължаващата еволюция на дигиталните валути в рамките на геополитическия пейзаж и стремежа към алтернативни методи на плащане в условията на реакция на икономическите санкции.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Ето кои са най-коментираните акции тази седмица

Въпреки че WallStreetBets може и да няма същата доминация, както по време на манията по GameStop, тя остава важен център за различни хора, включително инвеститори на дребно, спекуланти, дей трейдъри, онлайн коментатори и опитни анализатори на фондовия пазар.

23.02.2024 10:30 2 мин. четене

БРИКС: Защо Русия е толкова важна за съюза

В неотдавнашно интервю за BRICS TV Фабио Борхес, професор във Федералния университет за интеграция на латиноамериканци (UNILA) и куратор на БРИКС, сподели своите виждания относно настоящото руско председателство на БРИКС и влиянието на новите членове на световната сцена.

23.02.2024 8:00 1 мин. четене

Цената на златото продължава да върви нагоре на фона на конфликтите в Украйна и Газа

В четвъртък цените на златото продължиха възходящата си траектория, подкрепени от лекия спад в стойността на щатския долар и продължаващото геополитическо напрежение.

23.02.2024 7:00 2 мин. четене

Nvidia достигна размерите на целия фондов пазар в Германия

След скорошния доклад на Nvidia и рязкото увеличение на покупките на акции, пазарната капитализация на производителя на чипове се увеличи до впечатляващите $1.91 трилиона.

22.02.2024 21:40 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.