НАЧАЛО Други

Рисковете от използването на изкуствен интелект в банковия сектор

18.04.2024 13:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Рисковете от използването на изкуствен интелект в банковия сектор

Най-големият световен банков регулатор Пабло Ернандес де Кос, управител на Банката на Испания и председател на международния Базелски комитет по банков надзор, подчерта, че банките трябва активно да се справят с рисковете, свързани с използването на изкуствения интелект (AI) и машинното обучение (ML) в дейността си.

В речта си във Вашингтон де Кос подчерта нерешения въпрос дали внедряването на AI и ML в банковото дело допринася положително или отрицателно за глобалната финансова стабилност.

Подчертавайки потенциалните последици от неконтролираните AI и ML модели, де Кос предупреди за способността им да изострят бъдещи банкови кризи. Той подчерта необходимостта от стабилни рамки за управление и управление на риска в банките, за да могат ефективно да се справят с предизвикателствата, породени от тези технологии както на микро, така и на макроравнище.

Освен това де Кос подчерта нарастващото значение на дигиталните иновации, които се очаква да засилят трансграничните и междусекторните финансови взаимовръзки. Решаването на проблема с този развиващ се пейзаж изисква съвместни усилия между централните банки и регулаторните органи за създаване на подходяща регулаторна рамка за надзор на използването на AI и ML в банковото дело.

В очакване на това развитие де Кос обяви, че Базелският комитет скоро ще публикува цялостен доклад, посветен на дигитализацията на финансите и нейните регулаторни и надзорни последици. Целта на този предстоящ доклад е да предостави насоки на финансовите институции и регулаторните органи за ориентиране в развиващия се дигиталния пейзаж, като същевременно се гарантира финансовата стабилност и интегритет.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Директорът на JPMorgan ще се пенсионира по-рано от очакваното

Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase, посочи, че мандатът му като главен изпълнителен директор вероятно ще приключи през следващите пет години.

21.05.2024 15:30 2 мин. четене

Grayscale смени своя главен изпълнителен директор – ето кой заема неговата позиция

Grayscale назначи Питър Минцберг за свой нов главен изпълнителен директор след оставката на Майкъл Соненшайн.

21.05.2024 14:30 2 мин. четене

Пазарът на акции ще скочи с още 20% преди да се спука балона според прогноза

Според анализатори от Capital Economics инвеститорите, които следят за признаци на балон, трябва да се подготвят за потенциално надуване на фондовия пазар с още 20%, преди да настъпи значителна корекция.

21.05.2024 12:30 2 мин. четене

Криптовалутите са просто една измама според създателя на Linux

Линус Торвалдс, финландско-американският софтуерен инженер, известен с разработването на операционната система Linux, наскоро изрази своя скептицизъм към криптовалутите.

21.05.2024 10:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.