НАЧАЛО Други

Рисковете на децентрализираните финанси и как Европа мисли да се справи с тях

октомври 12, 2023 19:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Рисковете на децентрализираните финанси и как Европа мисли да се справи с тях

Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) наскоро публикува две статии, посветени на света на децентрализираното финансиране (DeFi), с намерението да разбере и регулира този бързо развиващ се пазар.

Според регулатора на финансовите пазари и ценните книжа в ЕС DeFi представлява съществен риск за защитата на инвеститорите. Тези статии, публикувани на 11 октомври, имат за цел да очертаят подходящия подход за намаляване на тези рискове.

Освен това ESMA обяви предстоящ уебинар, посветен на тези проблеми. Това събитие е насрочено за 25 октомври, а лицата, които се интересуват от участие, могат да се регистрират до 23 октомври.

В първата статия, озаглавена “DeFi разработки и рискове на пазара на ЕС“, ESMA призна “сериозните рискове“, свързани с DeFi, поради “силно спекулативен характер” на сектора и “значителни оперативни уязвимости и уязвимости в сигурността”.

Въпреки това те твърдят, че тези рискове не представляват значителна заплаха за финансовата стабилност. ESMA изтъкна относително скромния мащаб на капитализацията на децентрализираните финанси в сравнение с общата пазарна капитализация на криптовалутите.

Към юни 2023 г. общата заключена стойност (TVL) в DeFi възлиза на $45 милиарда, което представлява едва 4% от общата пазарна стойност на криптовалутите към същия ден.

Забележително е, че тази значимост е още по-ниска към момента на изготвянето на докладиде, като регистрираната обща заключена стойност според информацията е била $36.9 милиарда по данни на DefiLlama, което се равнява на 3.5% от общата пазарна капитализация на пазара на криптовалути в размер на $1.06 трилиона.

Във втората статия, “DeFi Категоризиране на смарт договорите“, ESMA въвежда методология за подходящо категоризиране и разбиране на DeFI пазара.

Регулаторът на ЕС за финансовите пазари и ценните книжа класифицира смарт договорите в пет основни групи:

  • Финансови: Тези смарт договори се използват предимно за събиране и разпределяне на средства, като улесняват основните парични функции. Те обхващат дейности като онлайн лотарии и различни форми на онлайн залагания.
  • Оперативни: Тези смарт договори помагат за управлението на други такива договори, както и за ефективното използване на паметта, за да се осигури безпроблемна работа.
  • Токени: Тези смарт договори позволяват създаването, проследяването и премахването на дигиталните токени. Примерите включват добре познати видове като ERC20 и ERC721. ERC20 токените са взаимозаменяеми, подобни на дигитални пари или активи, докато ERC721 токените (NFT) са уникални и неделими, представляващи дигитални колекционерски предмети, произведения на изкуството или предмети във видеоигрите.
  • Портфейл: Смарт договорите в тази категория наблюдават функции като такси, салда по сметки, публичен достъп и контрол на разрешенията, като рационализират използването на блокчейн за потребителите.
  • Инфраструктура: Този вид смарт договори се занимават с фундаментални задачи, които са от решаващо значение за други такива договори и блокчейн приложения. Те управляват елементи като данни, подписи и кодиране и декодиране на информация, аналогично на комуналните услуги в един град.

Освен това се наблюдава се забележителна промяна в разнообразието от първоначалните към следващите вълни на внедряване на смарт договори (между 2017-2018 г. и след това 2021-2023 г.).

Това означава нарастваща интеграция на сложни и взаимосвързани протоколи, което е определяща характеристика на децентрализираните финанси.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

“Криптовалутите са за престъпници”, а банките плащат глоби за над $180 милиарда

Според данни, събрани от Violation Tracker, база данни за корпоративни нарушения, най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, са понесли значителни глоби на обща стойност $181 милиарда от началото на хилядолетието.

декември 8, 2023 21:00 1 мин. четене

2024 година ще е тежка за европейските платежни компании

Очаква се финтех компаниите, работещи в сектора на плащанията, да продължат да се сблъскват с предизвикателства до 2024 г., според оценка на Jefferies.

декември 8, 2023 19:00 1 мин. четене

Binance оттегли заявлението си за инвестиционен фонд в Абу Даби

Binance, призната за най-голямата борса за криптовалути в света, се отказа от получаването на лиценз за управление на колективен инвестиционен фонд в Абу Даби.

декември 8, 2023 17:30 1 мин. четене

Западът “забавя” развитието на глобалната икономика според президента на Русия

По време на инвестиционния форум “Russia Calling!” в Москва руският президент Владимир Путин подчерта значителните промени в световния икономически пейзаж.

декември 8, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.