НАЧАЛО Други

Рисковете за банковият сектор още не са отминали

ноември 10, 2023 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Рисковете за банковият сектор още не са отминали

Банковият сектор е изправен пред постоянни предизвикателства, като управляващият директор на Moody's Ана Арсов предупреди за потенциален риск от реинфлация, ако банките не успеят да предвидят точно движението на лихвените проценти.

Внезапният срив на Silicon Valley Bank (SVB) през пролетта, дължащ се на значителни нереализирани загуби от повишаването на лихвените проценти, предизвика загуба на доверие в регионалните и средните по големина банки. В отговор Moody’s понижи рейтинга на 10 американски банки от среден размер и преразгледа шест големи банки за потенциално понижаване на рейтинга.

Арсов наблегна на негативната перспектива на сектора, като подчерта значението на проактивните мерки на банките за коригиране на портфейлите в очакване на промени в лихвените проценти. Въпреки че някои банки продават ценни книжа на капиталова цена, за да се позиционират по-добре, Арсов предупреди да не се прилага пасивна стратегия, при която се разчита на точността на форуърдната крива.

Последователността, довела до фалита на SVB, включваше продажбата от банката на американски държавни ценни книжа с цел хеджиране срещу очакваното увеличение на лихвените проценти, което доведе до нереализирани загуби в целия сектор.

Арсов се спря на капитала на банките през четвъртото тримесечие на 2023 г. и първото тримесечие на 2024 г., като отбеляза, че някои банки са отворени към преструктуриране на портфейлите за сметка на капитала.

Тим Уенс, главен изпълнителен директор на американското подразделение на Банко Сантандер, изрази загриженост за потенциалните загуби от кредити за търговски недвижими имоти през следващата година.

Световните регулаторни органи все още се занимават с последиците от фалита на Credit Suisse Group. Съветът за финансова стабилност (СФС) публикува доклад за извлечените поуки, в който се подчертава необходимостта от преразглеждане на структурата на завещанията за глобалните банки.

Сътрудничеството с Международната организация на комисиите по ценни книжа (IOSCO) продължава. В случая с Credit Suisse американските регулаторни органи предупредиха за ликвидацията, позовавайки се на потенциални нарушения на американските закони за ценните книжа и на въздействието върху облигациите, притежавани от американски инвеститори.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.