НАЧАЛО Други

Как икономиката на Китай се отразява на растежа на Африка

ноември 10, 2023 6:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Как икономиката на Китай се отразява на растежа на Африка

През последните две десетилетия Китай се превърна в основен търговски партньор на Африка на юг от Сахара, купувайки значителна част от износа на региона, включително метали, минерали и горива, като в замяна доставя промишлени стоки и машини.

Напоследък обаче икономическото възстановяване на Китай се забави поради спада на пазара на недвижими имоти и намаленото глобално търсене на неговите продукти.

Това забавяне на растежа на Китай се отразява на Африка. Спад на растежа в Китай с един процентен пункт може да доведе до намаляване на средния регионален растеж с 0.25 процентни пункта в рамките на една година, като това ще засегне най-вече страните износителки на петрол като Ангола и Нигерия, които могат да усетят спад от средно 0.5 процентни пункта.

Въздействието се разпростира и върху суверенното кредитиране за Африка на юг от Сахара, което миналата година спадна до под $1 милиард, което е най-ниското ниво от близо две десетилетия. Това отразява отдръпването от широкомащабно инфраструктурно финансиране, тъй като някои африкански държави се борят с нарастващия държавен дълг.

През 2000 г. заемите на Китай за региона нараснаха рязко, като делът му в общия външен публичен дълг на Субсахарска Африка се увеличи от под 2% преди 2005 г. до 17% през 2021 г., превръщайки Китай в най-големия двустранен официален кредитор. Въпреки това делът на дълга към Китай е сравнително малък – малко под 6 % от общия публичен дълг на региона, като е концентриран в пет държави: Ангола, Камерун, Кения, Нигерия и Замбия.

За да се ориентират в този променящ се пейзаж, африканските държави на юг от Сахара трябва да се адаптират към забавянето на китайската икономика, като повишат устойчивостта си чрез увеличаване на вътрешноафриканската търговия, реформи в данъчната политика и подобряване на администрирането на приходите. Диверсификацията на икономиките е от решаващо значение за устойчивия растеж, като възможностите в областта на полезните изкопаеми подпомагат развитието на възобновяемата енергия, позволявайки създаването на нови търговски отношения и местни преработвателни мощности.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

“Криптовалутите са за престъпници”, а банките плащат глоби за над $180 милиарда

Според данни, събрани от Violation Tracker, база данни за корпоративни нарушения, най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, са понесли значителни глоби на обща стойност $181 милиарда от началото на хилядолетието.

декември 8, 2023 21:00 1 мин. четене

2024 година ще е тежка за европейските платежни компании

Очаква се финтех компаниите, работещи в сектора на плащанията, да продължат да се сблъскват с предизвикателства до 2024 г., според оценка на Jefferies.

декември 8, 2023 19:00 1 мин. четене

Binance оттегли заявлението си за инвестиционен фонд в Абу Даби

Binance, призната за най-голямата борса за криптовалути в света, се отказа от получаването на лиценз за управление на колективен инвестиционен фонд в Абу Даби.

декември 8, 2023 17:30 1 мин. четене

Западът “забавя” развитието на глобалната икономика според президента на Русия

По време на инвестиционния форум “Russia Calling!” в Москва руският президент Владимир Путин подчерта значителните промени в световния икономически пейзаж.

декември 8, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.