НАЧАЛО Други

Reuters споделя нови твърдения за Binance

ноември 6, 2022 19:34 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Reuters споделя нови твърдения за Binance

Колкото повече се разраства секторът на криптовалути, толкова по-силно се обвързва той с настоящите геополитически ситуации. 

Един от примерите е голямата криптоборса Binance, за която се твърди, че е помогнала на ирански фирми да избегнат санкции.

Всъщност борсата може да е обработила транзакции на стойност $8 милиарда с участието на ирански субекти от 2018 г. насам, въпреки финансовите и търговските санкции, наложени от Съединените щати, съобщиха на 4 ноември Ангъс Беруик и Том Уилсън от Reuters.

Според информацията, извлечена от платформата за блокчейн анализ Chainalysis, повечето от въпросните трансакции са осъществени между Binance и най-голямата криптоборса в Иран – Nobitex – която предоставя съвети за избягване на санкциите.

Сред всички съответни транзакции, обработени от Binance, три четвърти са извършени в TRON (TRX), който Nobitex препоръчва за анонимна търговия, без да се „застрашават активи поради санкции“, се посочва в доклада.

Какво казаха Binance по въпроса?

В отговор на тези твърдения говорителят на Binance Патрик Хилман заяви, че:

Binance.com не е американска компания, за разлика от други платформи, които са изложени на въздействието на същите тези санкционирани от САЩ субекти. 

Въпреки това сме предприели проактивни мерки за ограничаване на експозицията ни към иранския пазар.

В допълнение, главният изплънителен директор адресира обвиненията на Reuters. Относно твърденията, че компанията е направила прането на пари по-лесен процес, Джао каза, че те са неверни. Дори да бяха истина могат да се считат за незначителни, имайки предвид огромните обеми, които борсата обработва.

Според него мнението, че криптовалутите са инструмент за престъпниците е мит. Твърдението на Reuters, че платформата на Binance е използвана като канал за изпиране на най-малко $2.35 милиарда не е било подкрепено от никакви подробности за това как точно е изчислена сумата. Също така не са отбелязали, че това е по-малко от 0.1% от средствата преминали през платформата от 2019 г. насам.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Алткойн скочи с над 200% в рамките на два дни


Сагата на Binance в Иран

През 2018 г. администрацията на Тръмп обяви, че САЩ се оттеглят от ядреното споразумение с Иран и отново наложи санкции на Ислямската република, като предупреди, че всеки, който търгува с нея, няма да може да „прави бизнес със САЩ“.

През юли 2022 г. Reuters за първи път разкри, че борсата предполагаемо все още работи с ирански потребители. Тогава Binance отговори, като заяви, че „следва стриктно международните правила за санкции“ и е използвала „инструменти от банков клас“, за да попречи на санкционираните субекти да използват платформата ѝ.

През юли 2021 г. Binance въведе мерки за познаване на клиенти, познати като KYC, както и рестрикции за изтеглянията. В повече от едно отношение, борсата е предприела значителни стъпки, за да улесни работата на регулаторите. 

От друга страна, според много трейдъри катализатор за растежа на Binance в Иран е лекотата, с която потребителите са могли да заобикалят ограниченията чрез виртуални частни мрежи (VPN) и инструменти за скриване на адресите на интернет протоколите (IP), които могат да свържат използването на интернет с местоположението. 

Севернокорейски хакери са използвали VPN мрежи, за да прикрият местоположението си, докато са създавали проифли в борсата, за да изпират откраднати криптовалути през 2020 г., съобщи Reuters през юни.

Мехди Кадери, работник в сферата на бизнес развитието, заяви, че е използвал VPN, за да търгува с криптовалута, достигайки обем от около $4,000 в Binance през годината до август 2021 г. „Всички иранци я използваха“, каза Кадери за Binance.

В ръководство от 2021 г. за начина, по който санкциите се прилагат към криптофирмите, Министерството на финансите на САЩ заяви, че съществуват сложни аналитични инструменти, които могат да откриват замаскиране на IP адреси. Криптокомпаниите биха могли също така да събират информация, която да ги предупреждава за потребители в санкционирана държава, се твърди – например от имейл адреси.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Binance блокира клиентски сметки свързани с Bitzlato

Потребители на криптоборсата Binance споделиха, че гиганта в индустрията е блокирал множество сметки в платформата си във връзка с разследването на Bitzlato.

януари 31, 2023 8:02 2 мин. четене

Какво се случва с имота на Ружа Игнатова в Лондон?

Основателката на OneCoin Ружа Игнатова, известна още като „криптокралицата“, е свързана с британско правителствено досие за имот в Лондон.

януари 30, 2023 17:02 3 мин. четене

Сам Банкман-Фрийд отрича да се е опитвал да влияе на свидетели

Бившият главен изпълнителен директор на сриналата се криптоборса FTX, Сам Банкман-Фрийд отрича да се е опитвал да повлияе на потенциален свидетел.

януари 29, 2023 20:24 2 мин. четене

Гари Генслер коментира рисковете свързани с крипто инвестициите

Председателят на Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC) на САЩ Гари Генслeр публикува в Twitter дискусия между него и комисар на SEC, в която обсъждат рисковете от крипто инвестициите.

януари 29, 2023 18:00 2 мин. четене