НАЧАЛО Други

Рекордно висока инфлация в Австралия за 2024 година

30.05.2024 21:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Рекордно висока инфлация в Австралия за 2024 година

Инфлацията на потребителските цени в Австралия неочаквано се повиши до петмесечен връх през април, отчасти поради увеличението на разходите за бензин, здравеопазване и почивки, което засили убеждението, че лихвените проценти ще останат непроменени в обозримо бъдеще.

Според данни, публикувани от Австралийското статистическо бюро в сряда, месечният индекс на потребителските цени (CPI) се покачва с годишен темп от 3.6% през април спрямо 3.5% през март, надхвърляйки пазарните очаквания за 3.4%, а през април – с 3.6%.

Освен това значимият измерител на базисната инфлация – средното съкратено равнище – също се ускори до годишен темп от 4.1% спрямо 4%. Индексът на потребителските цени, изключващ променливите елементи и разходите за почивки, остана стабилен на годишна база от 4.1%.

Реакцията на пазара обаче беше сравнително слаба. Австралийският долар отбеляза незначително повишение от едва 0.1% до $0.6657, а фючърсите на тригодишните облигации се понижиха с 2 пункта до 95.93, след като по-рано се понижиха, повлияни от движенията при държавните ценни книжа през нощта.

Въпреки това анализаторите предупреждават, че перспективата за повишаване на лихвените проценти остава плашеща. Резервната банка на Австралия (RBA) изрази нежелание да се ангажира с прекомерни фини настройки на политиката, дори когато инфлационните рискове се засилиха след солидния доклад за индекса на потребителските цени през първото тримесечие.

Макар че институцията очаква общата инфлация да достигне 3.8% до юни, тя се надява, че правителствените мерки за облекчаване, включително значителни отстъпки за електроенергия и субсидии за наеми, ще намалят натиска върху разходите за живот през втората половина на годината. Притокът на правителствени стимули обаче може потенциално да засили натиска върху разходите и инфлацията.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Фондовите пазари в Европа, САЩ и Азия – какво трябва да знаем

Европейските акции се повишиха заедно с азиатските, водени от ралито на големите американски технологични компании, което тласна Уолстрийт до нов рекорд.

18.06.2024 14:30 2 мин. четене

Интересът към NFT се завръща – Етериум отново е лидер в класациите

Първоначално през 2024 г. крипто инвеститорите не проявиха голям интерес към NFT, но това се промени през последните седмици.

18.06.2024 14:00 2 мин. четене

БРИКС: Още две страни официално искат да се присъединят към алианса

С предстоящото разширяване на БРИКС по време на годишната им среща на върха, Малайзия и Тайланд обявиха намерението си да се присъединят към алианса.

18.06.2024 12:00 1 мин. четене

Прогноза за акциите на Microsoft за следващите 12 месеца

Когато разглеждаме гигантите в сектора на технологиите, Microsoft (MSFT) често е първата компания, която ни идва на ум.

18.06.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.