НАЧАЛО Други

Рекорден обмен на китайския юан между централните банки

17.05.2023 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Рекорден обмен на китайския юан между централните банки

През първото тримесечие на 2023 г. централните банки по света изтеглиха безпрецедентно количество китайски юани от валутните суап линии.

Това събитие служи като показател за нарастващата значимост на юана на международната сцена.

Валутните суапове включват едновременното отпускане и заемане от централните банки на валутите на другата страна със споразумение за размяна на главницата и плащане на договорен лихвен процент на определена бъдеща дата.

Китайската народна банка (КНБ) оповести, че в края на март общият непогасен остатък по всички валутни суапове е достигнал 109 милиарда юана ($15.6 милиарда), отбелязвайки втория по големина тримесечен скок в историята.

Освен това тази сума надхвърли нивото от края на 2022 г. с 20 милиарда юана. КНБ не оповести конкретните държави, които са се възползвали от това улеснение.

Това нарастване се дължи на факта, че все повече държави предпочитат да уреждат търговията си с Китай, използвайки местните си валути, като по този начин намаляват зависимостта си от щатския долар.

Например през април Аржентина обяви, че ще използва суаповата си линия, за да финансира вноса от Китай в отговор на спада на песото. Бразилия също се съгласи да урежда някои сделки в местни валути и предприе мерки за улесняване на транзакциите в юани с Китай.

Макар че строгият капиталов контрол в Китай представлява значителна пречка за повишаване на статута на юана, санкциите на САЩ срещу страни като Русия косвено подпомагат популяризирането на юана като алтернатива за международни транзакции.

Въпреки това не всички държави могат да се възползват от линиите си за обмен с КНБ. Например Шри Ланка не може да използва суаповото си споразумение с Китай на стойност $1.5 милиарда поради изискване, свързано с броя на месеците на покритие на вноса.

Въпреки това нарастващото влияние на китайския юан предизвика загриженост сред американските съюзници. Юанът все още е далеч от това да се превърне в световен стандарт, тъй като американският долар продължава да доминира в над 80% от международната търговия.

Преминаването от сегашната утвърдена система ще изисква значителни усилия и дълъг период от време.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Revolut се стреми да се превърне в най-скъпия стартъп в Европа

Revolut се стреми да се превърне в най-скъпия стартъп в Европа в размер на $40 милиарда, според Financial Times.

21.06.2024 19:00 1 мин. четене

БРИКС: Още една държава загърбва долара, затвърждавайки съюза си с Русия

На фона на усилията на БРИКС за дедоларизация, Виетнам обяви плана си да се откаже от щатския долар в международната търговия.

21.06.2024 18:15 2 мин. четене

Nvidia загуби мястото си на най-ценната компания – ще продължат ли да падат акциите?

Компанията Nvidia започна тази седмица с голям успех, като стана най-голямата компания в света по пазарна капитализация, изпреварвайки Apple и Microsoft.

21.06.2024 17:30 2 мин. четене

Близнаците Уинкълвос даряват $2 милиона в Биткойн за кампанията на Тръмп

Камерън и Тайлър Уинкълвос допринесоха значително за кампанията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, дарявайки Биткойн на обща стойност $2 милиона.

21.06.2024 15:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.