НАЧАЛО Други

Рекорден обмен на китайския юан между централните банки

май 17, 2023 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Рекорден обмен на китайския юан между централните банки

През първото тримесечие на 2023 г. централните банки по света изтеглиха безпрецедентно количество китайски юани от валутните суап линии.

Това събитие служи като показател за нарастващата значимост на юана на международната сцена.

Валутните суапове включват едновременното отпускане и заемане от централните банки на валутите на другата страна със споразумение за размяна на главницата и плащане на договорен лихвен процент на определена бъдеща дата.

Китайската народна банка (КНБ) оповести, че в края на март общият непогасен остатък по всички валутни суапове е достигнал 109 милиарда юана ($15.6 милиарда), отбелязвайки втория по големина тримесечен скок в историята.

Освен това тази сума надхвърли нивото от края на 2022 г. с 20 милиарда юана. КНБ не оповести конкретните държави, които са се възползвали от това улеснение.

Това нарастване се дължи на факта, че все повече държави предпочитат да уреждат търговията си с Китай, използвайки местните си валути, като по този начин намаляват зависимостта си от щатския долар.

Например през април Аржентина обяви, че ще използва суаповата си линия, за да финансира вноса от Китай в отговор на спада на песото. Бразилия също се съгласи да урежда някои сделки в местни валути и предприе мерки за улесняване на транзакциите в юани с Китай.

Макар че строгият капиталов контрол в Китай представлява значителна пречка за повишаване на статута на юана, санкциите на САЩ срещу страни като Русия косвено подпомагат популяризирането на юана като алтернатива за международни транзакции.

Въпреки това не всички държави могат да се възползват от линиите си за обмен с КНБ. Например Шри Ланка не може да използва суаповото си споразумение с Китай на стойност $1.5 милиарда поради изискване, свързано с броя на месеците на покритие на вноса.

Въпреки това нарастващото влияние на китайския юан предизвика загриженост сред американските съюзници. Юанът все още е далеч от това да се превърне в световен стандарт, тъй като американският долар продължава да доминира в над 80% от международната търговия.

Преминаването от сегашната утвърдена система ще изисква значителни усилия и дълъг период от време.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Стана ясно къде ще бъде срещата на съюза

Министърът на външните работи на Южна Африка Наледи Пандо съобщи, че предстоящата годишна среща на върха на БРИКС ще се проведе в Йоханесбург, като по този начин отговори на опасенията относно местоположението на събитието.

юни 2, 2023 6:00 1 мин. четене

БРИКС: Какво ще стане ако Мексико се присъедини?

Според доклад на Bloomberg Мексико е една от 19-те държави, които са проявили интерес да се присъединят към БРИКС. Въпреки това от Мексико все още не са подали официалното си заявление за присъединяване към алианса.

юни 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Nvidia стигна до трилион долара на фона на AI бумa

Благодарение на нарастващото търсене на технологии за изкуствен интелект, Nvidia за кратко се присъедини към клуба на компаниите с пазарна капитализация от трилион долара.

юни 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Още една държава зарязва долара, за да купува петрол

В сряда Уилям Руто, президентът на Кения, представи нова инициатива за справяне с кризата с долара, която включва приемане на стратегия за закупуване на петрол с националната валута – кенийския шилинг.

юни 1, 2023 15:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.